3 lucruri despre hipertensiune arterială pe care toată lumea ar trebui să le știe

Trei fapte interesante despre hipertensiune arterială pe care toată lumea ar trebui să le cunoască

1. HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ POATE DUCE LA PROBLEME DE MEMORIE ȘI DE GÂNDIRE

Oamenii de știință brazilieni au analizat datele dintr-un studiu amplu al funcțiilor cognitive, care a inclus peste 7.000 de oameni. Toți voluntarii au trecut teste de memorie, fluență, atenție și concentrare.

Oamenii de știință se așteptau ca riscul de afectare cognitivă și demență să fie mai mare la persoanele care au avut hipertensiune mai mult timp. 

Cu toate acestea, ei au descoperit că accelerarea pierderii memoriei și declinul gândirii nu depind de vârsta la care a început hipertensiunea și de cât a durat aceasta. 

wiki ce trebuie sa stii despre hipertensiunea arteriala

Deficiența cognitivă a progresat atât la participanții cu vârsta sub 55 de ani (în studiu au fost grupați în grupa de vârstă mijlocie), cât și la persoanele în vârstă. În plus, la persoanele cu prehipertensiune apare deteriorarea cognitivă: presiunea sistolică de la 121 la 139 mmHg. și diastolice de la 81 la 89 mm Hg.

În special, cogniția a scăzut mai repede la persoanele care au avut un control slab asupra hipertensiunii și a căror tensiune arterială a rămas ridicată. În același timp, motivele controlului slab au variat: lipsa tratamentului, tratament ineficient, forme severe de boală.

2. ABUZUL DE SARE ESTE UN FACTOR DE RISC PUTERNIC

Există o credință larg răspândită că dezvoltarea hipertensiunii arteriale este afectată în primul rând de ereditatea slabă și stresul prelungit. 

Factorul ereditar joacă un rol, asta e sigur. Dar în sine, o predispoziție ereditară la hipertensiune arterială nu înseamnă că o persoană se va îmbolnăvi cu siguranță. 

Stresul acționează adesea ca un detonator, declanșând dezvoltarea hipertensiunii. Cu toate acestea, chiar și condițiile ideale de viață nu scutesc o persoană de alți factori de risc serioși.

Unul dintre ele este abuzul de sare. Puțini oameni știu că, chiar și fără a săra alimentele intenționat, consumăm sare de masă de trei ori mai mult decât cantitatea de care avem nevoie. 

Excesul de sodiu în organism contribuie la retenția de apă în vasele de sânge. Acest lucru crește volumul de muncă asupra inimii și vaselor de sânge și, în timp, poate duce la o creștere persistentă a tensiunii arteriale.

3. SIMPTOMELE HIPERTENSIUNII ARTERIALE LA FEMEILE SUB 60 DE ANI SUNT ADESEA CONFUNDATE CU MENOPAUZA.

Recent, există din ce în ce mai multe dovezi că pericolul hipertensiunii arteriale pentru femei este mult subestimat. 

Experții de la Societatea Europeană de Cardiologie au afirmat că până la 50% dintre femeile în vârstă suferă de hipertensiune arterială, pe care medicii o atribuie adesea factorilor hormonali și stresului legați de vârstă. 

În același timp, hipertensiunea arterială la femei este mult mai dificil de tratat decât la bărbați și reprezintă o amenințare cu dezvoltarea unor afecțiuni periculoase, inclusiv accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă.

Experții și-au îndemnat colegii să acorde mai multă atenție factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare la femei, cum ar fi complicațiile în timpul sarcinii și nașterii, afecțiunile autoimune și menopauza precoce.

De exemplu, preeclampsia, o afecțiune patologică multisistemică care apare în a doua jumătate a sarcinii, dublează probabilitatea de insuficiență cardiacă și dublează riscul de accident vascular cerebral. 

Femeile cu semne de menopauză precoce înainte de vârsta de 40 de ani au mai multe șanse de a dezvolta boli cardiovasculare, iar acest risc crește cu 3% în fiecare an. 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, unul din patru bărbați și una din cinci femei suferă de hipertensiune arterială, afecțiune în care vasele de sânge se confruntă în mod constant cu o presiune crescută, ceea ce crește serios riscul apariției diverselor patologii. 

MAI POTI CITI