Consumul excesiv de cafea poate fi periculos pentru creier – cel mai mare studiu

Oamenii de știință de la Universitatea din Australia de Sud au găsit noi argumente împotriva consumului excesiv de cafea. Studiul lor este publicat în Nutritional Neuroscience.

Oamenii de știință au studiat de multă vreme relația cafelei cu diferite patologii ale sistemului nervos. 

Dar noul studiu este cel mai mare de acest gen. 

Autorii săi au comparat cantitatea de cafea băută zilnic cu probabilitatea unei scăderi a volumului creierului, riscul de accident vascular cerebral și demență. Eșantionul de studiu a inclus peste 17.700 de persoane cu vârsta cuprinsă între 37 și 73 de ani.

pareri despre Consumul excesiv de cafea si dementa

„Am luat în considerare diverși factori și am constatat că consumul de cantități mari de cafea este asociat cu o scădere a volumului creierului. 6 căni pe zi sau mai multe vă pot crește riscul de accident vascular cerebral și demență”, a spus Kitty Pham, co-autor al studiului.

Studiul a arătat că riscul de demență este cu 53% mai mare la persoanele care beau cel puțin 6 căni de cafea pe zi. Riscul de accident vascular cerebral la acest nivel de consum de cafea a crescut cu 17%.

Autorul principal al studiului, profesorul Elina Hyppönen, a spus că vestea ar putea supăra mulți băutori de cafea. 

Totuși, ea consideră că oamenii trebuie să fie conștienți de echilibrul dintre cantitatea de cafea pe care o beau și posibilele efecte ale acesteia asupra sănătății. Moderația, ca în multe alte cazuri, este cheia sănătății.

„La fel ca datele genetice și studiile randomizate, munca noastră sugerează că cafeaua poate fi dăunătoare pentru creier. Mecanismele exacte ale acestei influențe nu sunt cunoscute. Este un lucru simplu pe care îl putem face pentru a ne proteja – prevenim deshidratarea, bea apă cu cafea”, a spus Hippönen.

Cafeaua poate deshidrata organismul datorita efectului sau diuretic.

Oamenii de știință au subliniat că două căni de cafea, care reprezintă nivelul mediu de consum de cafea de către o persoană în timpul zilei, nu pot fi numite o doză periculoasă.

MAI POTI CITI