Bacteriile intestinale ne pot împiedica să slăbim. Microbiota și dietele de slăbire.

Într-un nou studiu publicat în mSystems, oamenii de știință au arătat că eficiența încercării de a pierde în greutate este legată nu numai de cât de mult mâncăm și ne mișcăm. 

Microbiota intestinală poate fi un factor independent care influențează succesul atunci când vrem să slăbim.  

Cercetătorii la Clinica Mayo au comparat microbiomele intestinale ale persoanelor care fie au slăbit ușor, fie nu au reușit atunci când au ținut un program de slăbire. Prezența anumitor bacterii în intestin a fost asociată cu pierderea în greutate cu succes. De asemenea, s-a dovedit că cei care nu au reușit să slăbească aveau un metabolism crescut al carbohidraților.

Într-un nou studiu, oamenii de știință de la Institutul de Biologie a Sistemelor din Seattle continuă să exploreze acest subiect. 

Ei au analizat datele a aproximativ 100 de participanți la un program masiv de slăbire. Jumătate dintre ei au reușit să piardă cel puțin 1% din masă în 6-12 luni, restul greutății a rămas stabilă.

bacteriile din intestine pot sa ne ingrase

Oamenii de știință au efectuat un studiu genetic al conținutului sanguin și intestinal al participanților. Ei au descoperit 31 de caracteristici majore ale microbiomului intestinal la persoanele cu răspunsuri diferite la un program de slăbire. Aceste diferențe au fost asociate cu capacitatea bacteriilor de a descompune carbohidrații și proteinele, de a răspunde la stres și de a se multiplica.

Cercetătorii de la Seattle au descoperit că persoanele care au avut dificultăți în a pierde în greutate aveau o capacitate crescută de a descompune amidonul în zaharuri care pot fi absorbite în intestine. În opinia lor, bacteriile intestinale răspund la programul de slăbire modificându-și activitatea enzimatică. Ei cred că microbiota este un „mare jucător” care este implicat în determinarea succesului luptei împotriva excesului de greutate.

Pierderea în greutate poate fi deosebit de dificilă atunci când bacteriile noastre își încetinesc creșterea și, de asemenea, descompun fibrele alimentare în zaharuri bogate în energie. Aceste zaharuri intră în sânge înainte ca bacteriile să le poată descompune în acizi organici.

MAI POTI CITI