Câtă sare ar trebui eliminată din dietă pentru a reduce tensiunea arterială

Într-un nou studiu publicat în Circulation, oamenii de știință au arătat că orice restricție de sare din dietă îmbunătățește tensiunea arterială. 

Pentru prima dată, au calculat cifre specifice pentru reducerea tensiunii arteriale in functie de scăderea cantității de sodiu din dietă.

Relația dintre sarea alimentară și tensiunea arterială este cunoscută de mult. Multe studii au arătat că persoanele care mănâncă mai multă sare au mai multe șanse de a suferi de hipertensiune arterială, iar cei care o consumă în cantități mai mici mai rar. În noua lucrare, oamenii de știință au decis să obțină date mai precise. 

Excesul de sodiu în organism contribuie la retenția de apă în vasele de sânge. Acest lucru crește volumul de muncă asupra inimii și vaselor de sânge și, în timp, poate duce la o creștere persistentă a tensiunii arteriale. Hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru infarctul miocardic și accident vascular cerebral.

hipertensiunea arteriala cantitate de sare zilnica

Oamenii de știință au analizat 85 de studii, ai căror participanți au fost urmăriți până la trei ani. 

Ei au descoperit că orice reducere - chiar și mică - a cantității de sodiu din dietă a dus la scăderea tensiunii arteriale. În același timp, acest efect s-a dovedit a fi practic „nelimitat”: cu cât oamenii consumau mai puțină sare, cu atât presiunea scade.

Studiul a arătat că reducerea cantității de sodiu din dietă pentru fiecare 2,3 grame pe zi duce la o scădere a tensiunii arteriale sistolice (superioare) cu 5,6 milimetri de mercur, iar diastolică (inferioară) cu 2,3 ​​milimetri.

„Am descoperit că reducerea sodiului din dietă a fost benefică și pentru persoanele cu tensiune arterială normală care deja mănâncă puțină sare”, a spus dr. Marco Vinceti, profesor la Facultatea de Medicină din Reggio Emilia, autorul principal al studiului.

Vincheti consideră că noile date susțin recomandările Asociației Americane de Inimă: „Mai puțin înseamnă mai mult. Chiar și cu utilizarea a mai puțin de 1,5 grame de sare, există o scădere a presiunii”, a spus el.

Oamenii de știință subliniază că, pentru a reduce cantitatea de sodiu din dietă, dieta trebuie să fie mai sănătoasă. 

O dietă concepută pentru a scădea tensiunea arterială este dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Componentele sale principale : fructe, legume, pește, păsări de curte, leguminoase, nuci. Carnea roșie, dulciurile și alimentele grase se recomandă să fie limitate cât mai mult posibil.

„Pur și simplu reducerea cantității de sare din dietă a avut un efect în studiu, acest lucru nu este îndoielnic. Dar se pare că dacă îmbunătățești dieta în general, atunci efectul va crește”, a spus dr. James Brian Byrd (James Brian Byrd) de la Facultatea de Medicină a Universității din Michingan.

MAI POTI CITI