Cum să evitați moartea instantanee după un atac de cord - studiu

Un număr mare de pacienți care au avut un atac de cord mor imediat sau în 4 săptămâni după acesta. 


Un nou studiu a arătat că persoanele active fizic au șanse mult mai mari de a supraviețui acestei perioade decât cele care duc un stil de viață sedentar. Lucrările științifice au fost publicate în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă.

ACTIVITATE FIZICĂ ȘI BOLI DE INIMĂ

Boala cardiacă ischemică este principala cauză de deces în lume. Prin urmare, prevenirea acestuia este una dintre principalele priorități de sănătate. 

Activitatea fizică regulată are un efect protector: reduce  riscul de îmbolnăvire și poate încetini progresia acesteia. Se știe că efectul său în reducerea riscului de deces este dependent de doză: este mai mare dacă o persoană este logodită.

Activitatea fizică este esențială pentru liniile directoare pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. În același timp, mecanismele sale de acțiune nu sunt pe deplin înțelese. 

pareri medicale moartea instantanee după un atac de cord


Acum se crede că așa-numita precondiționare ischemică joacă un rol important . Vorbim despre apariția în timpul efortului a unor episoade scurte de lipsă de sânge în mușchiul inimii, urmate de normalizarea circulației sanguine. 

În acest moment, inima se antrenează pentru a rezista ischemiei: organismul începe să producă rapid substanțe care cresc fluxul sanguin, rezultând formarea unor vase suplimentare. 

În experimente, oamenii de știință au arătat că la animalele active fizic, focarele de infarct miocardic sunt mai mici decât la cele pasive.

ACTIVITATEA FIZICĂ PREVINE MOARTEA INSTANTANEE

Oamenii de știință din Danemarca au decis să afle cum activitatea fizică din trecut protejează împotriva morții în faza acută a infarctului miocardic: imediat și în decurs de 28 de zile. 

Ei au analizat date despre 28 de mii de persoane care au murit din cauza infarctului miocardic. Cercetătorii au grupat participanții la studiu în funcție de cât de activi fizic au fost în timpul lor liber.

În 28 de zile după un atac de cord, aproape 5 mii de oameni au murit, 62% dintre ei au murit imediat. Cu cât participanții la studiu erau mai activi din punct de vedere fizic, cu atât erau mai probabili să trăiască mai mult.

La persoanele cu niveluri moderate și ridicate de activitate fizică, riscul de deces instantaneu prin infarct miocardic a fost mai mic cu 33%, respectiv 45% decât cei care duceau un stil de viață sedentar. În ziua 28, aceștia au avut un risc de deces cu 36% și, respectiv, cu 28% mai mic.

Potrivit autorilor, munca lor arată că chiar și un nivel scăzut de activitate fizică reduce riscul de atac de cord - totuși, această afirmație necesită cercetări suplimentare.

În special, studiul susține standardele actuale de activitate fizică prezentate în Ghidurile europene pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. 

Documentul recomandă 150-300 de minute de exerciții fizice moderate sau 75-150 de minute de exerciții viguroase pe săptămână.


MAI POTI CITI