Consumul de CARTOFI crește riscul de BOLI cardiace si vasculare care pot duce la deces
Fanii gustărilor pe bază de cartofi au un risc crescut de deces din cauza bolilor cardiace și vasculare
Oamenii de știință de la Universitatea de Medicină din Harbin au analizat rezultatele studiului național de sănătate și nutriție din SUA, care a fost realizat între 2003 și 2014, cu participarea a 21,5 mii de americani.
La începutul perioadei de observare, toți participanții aveau 30 de ani, distribuția pe sexe era aproape aceeași.
Autorii studiului s-au concentrat pe evaluarea asocierii deceselor din această cohortă din cauza bolilor cardiovasculare și oncologice și a altor cauze cu obiceiurile lor alimentare, pe care voluntarii le-au raportat în sondaje.
Oamenii de știință au clasificat masa de dimineață a participanților în trei grupuri: un mic dejun cu fructe și legume - bogat în alimente bogate în amidon - și așa-numitul mic dejun occidental, care include de obicei ouă și slănină sau șuncă, cereale, pâine prăjită sau produse de patiserie.
Ca grup de control, au fost folosite date de la acei voluntari care au aderat la orice altă dietă.
Analiza datelor a arătat că cei care consumă micul dejun copios din Occident erau mai predispuși să consume produse făcute din cereale rafinate, grăsimi solide și zahăr.
Voluntarii care au preferat micul dejun dimineața au mâncat mai multe cereale integrale, iaurt și nuci pe parcursul zilei. În același timp, fanii alimentelor bogate în amidon, așa cum era de așteptat, au arătat un consum ridicat de produse din cartofi albi.
Cel mai mare risc de mortalitate prin boli cardiovasculare a fost printre susținătorii dietei cu „cartofi”: cu 44,-52%.
Probabilitatea decesului prematur din toate cauzele în acest grup a fost crescută cu 50-52%.
Cei care au mâncat un mic dejun occidental dimineața au avut cu 44% mai multe șanse de a avea boli de inimă.
Dar pentru cei care au mâncat multe fructe și legume, acest risc a fost redus cu 23%, iar mortalitatea generală a fost cu 31% mai mică în comparație cu alți voluntari.
Autorii studiului au mai descoperit că consumul de legume la cină a fost asociat cu un risc redus de a dezvolta cancer, în timp ce la prânz aceste alimente nu au avut un efect atât de pozitiv.