Consumul de Mix-uri de Nuci are efecte extraordinare pentru sănătatea inimii

Mix-urile de nuci (migdale, nuci, nuci de macadamia, fisticul și nucile braziliene) sunt după părerea unui nou studiu clinic alimente care scad eficient colesterolul si trigliceridele


Excesul de greutate și obezitatea a fost asociată cu dezvoltarea bolii cardiovasculare aterosclerotice (BCV). 

Cu toate acestea, mai multe studii au arătat că consumul anumitor tipuri de nuci reduce riscurile de boli cardiovasculare.

Recent, un studiu privind nutriția, metabolismul și bolile cardiovasculare a investigat efectul consumului zilnic de mix-uri de nuci asupra colesterolului cu lipoproteine ​​cu densitate scăzută (LDL-C), lipoproteinei (a) [Lp(a)] și markerilor inflamatori la persoanele care sunt supraponderali sau obezi.

Ateroscleroza este un tip de BCV în care se formează plăci de grăsime în pereții arteriali. Depunerea de colesterol are loc în endoteliul deteriorat prin particule circulante de apolipoproteină B (ApoB) bogate în colesterol, cum ar fi foarte LDL-C (VLDL-C), LDL-C sau Lp(a).

cum ajuta consumul de nuci la scaderea colesterolului

După depunere, colesterolul suferă oxidare, ceea ce face ca endoteliul să inițieze un răspuns inflamator prin infiltrarea monocitelor, formarea celulelor spumoase, dezvoltarea plăcii și blocarea arterială care reduce fluxul sanguin către organele majore. 

Studiile anterioare au indicat că nivelurile crescute de LDL-C și Lp(a) cresc riscul de BCV, inclusiv progresia aterosclerozei, în timp ce reducerea LDL-C duce la o scădere a nivelurilor de Lp(a). 

De obicei, obiceiurile alimentare nesănătoase provoacă o creștere a LDL-C; prin urmare, modificări eficiente ale dietei ar putea preveni bolile cardiovasculare. S-a demonstrat că consumul de nuci, de exemplu, reduce anumiți factori de risc asociați cu bolile cardiovasculare.

Nucile conțin grăsimi nesaturate, antioxidanți, fitochimice și fibre solubile care beneficiază lipidele și lipoproteinele din sânge. 

De fapt, migdalele, nucile, nucile de macadamia, fisticul și nucile braziliene s-au dovedit că reduc semnificativ nivelul de colesterol total (TC) și LDL-C și cresc HDL-C. 

De asemenea, s-a demonstrat că pacienții hiperlipidemici supuși la 73 g/zi de migdale prezintă niveluri reduse de Lp(a).

Componentele bioactive ale nucilor, cum ar fi antioxidanții, fibrele alimentare, magneziul, L-arginina și vitaminele, joacă un rol crucial în reducerea stresului oxidativ, a inflamației și a riscului de evenimente cardiovasculare

În plus, consumul de nuci îmbunătățește dislipidemia și obezitatea, care ulterior scade riscurile de BCV.

Studiile anterioare au arătat că consumul de nuci reduce conținutul de grăsime corporală și crește masa corporală slabă. 

Scăderea în greutate îmbunătățește nivelul de glucoză din sânge al unei persoane, ceea ce atenuează riscul de ateroscleroză și BCV.

Consumul mix-urilor de nuci nu a afectat Lp(a), insulina, lipidele plasmatice, HMGB1 și enzimele funcției hepatice. 

MAI POTI CITI