Hipersensibilitatea la Sare crește riscul de Hipertensiune

Anterior, oamenii de știință erau de parere că este adevărat contrariul: hipertensiunea crește sensibilitatea la sare. 

Se știe că aportul excesiv de sare crește riscul de a dezvolta hipertensiune arterială. Medicii îi numesc pe cei cu hipersensibilitate la sare pe cei al căror corp reacționează la sare prin creșterea presiunii mai mult decât alții. 

Oamenii de știință știu despre acest fenomen de o perioadă relativ lungă de timp. Cu toate acestea, relația dintre sare, sensibilitatea corpului la aceasta și tensiunea arterială este încă puțin înțeleasă. 

De exemplu, întrebarea a rămas deschisă: este hipersensibilitatea la sare o cauză a hipertensiunii sau o consecință a acesteia?

sensibilitatea la sare provoaca hipertensiune arteriala

Într-un nou studiu, oamenii de știință din SUA și China au măsurat nivelul de sensibilitate la sare la 1.604 de persoane a căror tensiune arterială era sub 140/90 milimetri de mercur (adică nu aveau hipertensiune arterială). 

Pentru a face acest lucru, mai întâi au „ținut” participanții la o dietă săracă în sare timp de o săptămână, apoi o săptămână cu o dietă bogată în sare. În paralel, au observat cum s-a schimbat tensiunea arterială a participanților.

Participanții la studiu au fost urmăriți mai mult de șapte și ani. Autorii au descoperit că persoanele cu sensibilitate la sare au un risc cu 43% mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială decât persoanele cu sensibilitate normală la sare.

Oamenii de știință cred că noile lor descoperiri sugerează că sensibilitatea crescută la sare este o cauză, nu o consecință, a hipertensiunii arteriale.

„Acest lucru susține cu adevărat ideea că trebuie să acordăm mai multă atenție reducerii consumului de sare în rândul tuturor oamenilor”, a spus Jiang He. Jiang He de la Universitatea Tulane, co-autor al studiului. El a amintit că controlul tensiunii arteriale reduce riscul de atacuri de cord și accident vascular cerebral.

Un alt obiectiv al oamenilor de știință a fost să găsească genele care sunt responsabile pentru creșterea sensibilității la sare și biomarkerii asociați cu aceasta. 

Cu toate acestea, în acest studiu, autorii nu au reușit să facă acest lucru. Ei cred că cercetările viitoare trebuie să identifice modalități de a identifica rapid persoanele cu sensibilitate ridicată la sare.

Oamenii de știință speră că, în timp, medicina personalizată va oferi o varietate de instrumente pentru tratamentul și prevenirea hipertensiunii arteriale la diferite grupuri de pacienți.

MAI POTI CITI