DIETELE VEGANE si VEGETARIENE bune pentru Copii sau au Riscuri pentru sănătatea lor
Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition oferă date noi despre o problemă puțin studiată: modul în care dietele pe bază de plante, regimuri alimentare vegane sau vegetariene, afectează sănătatea copiilor.
În ultimii ani, interesul pentru dietele pe bază de plante a crescut. Unul dintre motivele pentru care oamenii trec la o dietă vegetariană sau vegană este să aibă grijă de sănătatea lor.
Multe ghiduri de nutriție recomandă consumul cât mai mult posibil de alimente pe bază de plante.
Efectele dietelor pe bază de plante au fost studiate în primul rând la adulți.
Vegetarianismul și veganismul sunt cunoscute că reduc riscul de boli cardiovasculare, dar cresc probabilitatea fracturilor, deoarece alimentele vegetale conțin puțin calciu.
Cu toate acestea, nu se cunoaște suficient despre efectele secundare pe care eliminarea grupelor întregi de alimente din dietă le poate avea asupra copiilor
Noul studiu a implicat 187 de copii sănătoși cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani.
Dintre aceștia, 60 au fost vegetarieni, 50 au fost vegani și 70 au mâncat toate tipurile de alimente (grupul de control).
Toți au urmat dietele indicate mai mult de un an. Pentru a clarifica natura alimentației timp de două săptămâni, părinții au înregistrat în detaliu ceea ce mănâncă copiii.
Studiul a arătat că copiii care au mâncat numai alimente vegetale au indicatori semnificativ mai buni ai sănătății cardiovasculare (greutate corporală, niveluri de lipide și glucoză din sânge și altele).
În special, o dietă vegană a fost asociată cu o reducere cu 25% a nivelului de lipoproteine cu densitate scăzută (colesterolul „rău”) din sânge în comparație cu cei care mănâncă carne.
În același timp, în mod neașteptat pentru oamenii de știință, copiii care țineau o dietă vegetariană aveau un profil de sănătate cardiovasculară apropiat de cel al copiilor care consumau toate tipurile de alimente.
În comparație cu veganii, ei aveau niveluri mai ridicate de glucoză a jeun, lipoproteine cu densitate foarte scăzută și trigliceride în sânge.
Copiii vegani erau în medie cu 3 centimetri mai scunzi decât copiii cu alte tipuri de alimentație, aveau mai multe șanse să le lipsească vitamina B12, conținutul lor de minerale osoase era cu 4-6% mai mic.
Oamenii de știință notează că dieta vegană conține mai puține vitamine B12 și D, precum și calciu.
Acest lucru poate explica caracteristicile observate ale dezvoltării lor.
Cu toate acestea, autorii studiului consideră că aceste neajunsuri pot fi compensate prin utilizarea rațională a suplimentelor nutritive cu aceste substanțe.
Autorii scriu că în prezent nu se știe dacă problemele descrise (deficiențe de vitamine sau mai mult, densitate minerală osoasă mai mică și statură mică) vor persista până la vârsta adultă și dacă vor afecta sănătatea în viitor.
Mai multe cercetări trebuie făcute pentru a determina dacă o dietă vegană este într-adevăr cauza.