Oamenii de știință au găsit micul dejun perfect pentru diabetici
Oamenii de știință din SUA au dezvăluit secretul micului dejun, care este cel mai potrivit pentru persoanele cu diabet de tip 2.
Se pare că prima masă ar trebui să fie cu conținut scăzut de carbohidrați, ceea ce va reduce creșterea glucozei.
Într-un studiu recent publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică , oamenii de știință raportează că o dietă săracă în carbohidrați are ca rezultat o reducere cu 74% a glicemiei postprandiale și o variabilitate glicemică mai mică la diabeticii de tip 2, comparativ cu cei care urmează o dietă standard săracă în grăsimi.
Variabilitatea glicemică și creșterea postprandială a nivelului de glucoză din sânge sunt factori de risc independenți pentru boli cardiovasculare și mortalitate la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
În mod similar, fluctuațiile zilnice ale nivelului de glucoză din sânge, inclusiv hiper- și hipoglicemia, pot crește riscul de complicații ale diabetului.
Consumul de carbohidrați determină o creștere rapidă a nivelului de glucoză din sânge la persoanele cu diabet tip 2, în special dimineața.
Astfel, o soluție potențială și simplă ar putea fi reducerea conținutului de carbohidrați al unei singure mese pe zi, precum micul dejun, la persoanele cu diabet zaharat, fără a modifica compoziția de macronutrienți a altor mese.
Pentru a confirma sau respinge această afirmație, cercetătorii au efectuat un studiu de control randomizat de 12 săptămâni pentru a determina dacă un mic dejun cu conținut scăzut de carbohidrați ar putea îmbunătăți controlul glicemiei la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, comparativ cu un mic dejun cu conținut scăzut de grăsimi.
În total, studiul a implicat 127 de persoane selectate după anumite criterii, în timp ce vârsta medie a participanților a fost de 64 de ani, mai mult de jumătate dintre ele fiind femei.
Rezultatele studiului au susținut ipoteza că restricția de carbohidrați îmbunătățește controlul glicemic la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
Deși rezultatul principal al studiului actual nu a fost semnificativ diferit între cele două grupuri de participanți, multe alte măsuri de monitorizare a glucozei au fost mai bune în grupul cu mic dejun cu conținut scăzut de carbohidrați, comparativ cu grupul cu mic dejun cu conținut scăzut de grăsimi în perioadele de monitorizare.
În general, rezultatele studiului sugerează că un mic dejun cu conținut scăzut de carbohidrați poate fi o strategie alimentară mai simplă și mai eficientă, care ajută la reducerea aportului total de carbohidrați și la îmbunătățirea mai multor variabile de monitorizare a glucozei la persoanele cu diabet tip 2, în comparație cu consumul unui mic dejun cu conținut scăzut de grăsimi.