Tinerii sunt mai predispuși să moară în Accidente Rutiere decât să moară din cauza infecțiilor

Oamenii de știință din Australia au observat că, în ciuda scăderii generale a deceselor din traficul rutier cu o treime din 1990, numărul deceselor din traficul rutier în rândul adolescenților este încă în creștere în unele țări.

Un nou studiu al Universității din New South Wales din Sydney arată că decesele și rănirile din traficul rutier sunt principalele cauze de deces pentru tinerii din întreaga lume. Se dovedește că mai mulți tineri mor în urma accidentelor rutiere decât din cauza bolilor infecțioase și netransmisibile sau autovătămării.

Lucrarea a fost publicată astăzi în The Lancet Public Health, ca parte a primei analize globale a morbidității și mortalității legate de transport și accidentare cauzată de leziuni la tinerii cu vârsta cuprinsă între 10 și 24 de ani.

wiki cauzele deceselor la adolescenți noutăți

Oamenii de știință au folosit cele mai recente date din studiul Global Burden of Disease din 2019. Ei au analizat mortalitatea și anii de viață ajustați în funcție de dizabilități din traficul rutier și rănile neintenționate în rândul adolescenților din 204 țări în ultimele trei decenii. 

Experții au constatat că, în ciuda scăderii globale a ratei deceselor din accidente rutiere cu o treime din 1990, numărul deceselor în rândul adolescenților din cauza accidentelor rutiere în unele țări este în continuare în creștere.

Mai ales în țările cu venituri mici, ponderea tinerilor decese din trafic rutier aproape sa dublat  de la 28% în 1990 (74.713 din 271.772) la 47% în 2019 (100.102 din 214.337). 

Această tendință poate fi asociată cu urbanizarea rapidă a teritoriilor. Oamenii de știință asigură că o astfel de creștere necesită asistență urgentă din partea comunității internaționale.

Scăderea numărului de accidente rutiere și decese în țările cu venituri mari a încetinit, de asemenea, în ultimul deceniu, potrivit studiului. 

Între 2010 și 2019, a scăzut cu doar 1,7% pe an, comparativ cu o scădere de 2,4% pe an între 1990 și 2010.

MAI POTI CITI