Căpșunile îmbunătățesc Memoria la vârstnici

Consumul de Căpșuni îmbunătățește funcția cognitivă la persoanele în vârstă


Cercetătorii americani au legat consumul zilnic de căpșuni de îmbunătățirea performanței cognitive, scăderea tensiunii arteriale și creșterea capacității antioxidante la adulții în vârstă.

Un astfel de studiu clinic randomizat a fost prezentat la reuniunea anuală a Societății Americane pentru Nutriție (ASN). 

Studiul a fost realizat la Universitatea de Stat din San Diego și se bazează pe studii anterioare care demonstrează beneficiile cardiovasculare, metabolice și cognitive ale căpșunilor.

Un studiu dublu-orb, controlat cu placebo   a fost efectuat pe 35 de bărbați și femei sănătoși cu vârsta cuprinsă între 66 și 78 de ani. 

dieta cu capsuni cresete memoria si concentrare la varstnici

Participanții au consumat 26 de grame de pudră de căpșuni liofilizată, echivalentul a două porții de căpșuni pe zi, sau pudră de control timp de opt săptămâni fiecare.

După consumul de căpșuni, viteza de procesare cognitivă a crescut cu 5,2%, tensiunea arterială sistolica a scăzut cu 3,6%, iar capacitatea antioxidantă totală a crescut semnificativ cu 10,2%. 

Circumferința taliei a scăzut cu 1,1% atât în ​​grupul de control, cât și în grupul experimental al studiului. Participanții au experimentat o creștere a nivelurilor de trigliceride serice cu pulberea de control.

„Acest studiu arată că consumul de căpșuni poate ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive și la reducerea factorilor de risc pentru boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială”, a spus Shirin Hushmand, profesor la San Diego State School of Exercise and Nutrition și autorul principal al studiului. 

Suntem încurajați că o simplă schimbare a dietei, cum ar fi adăugarea de căpșuni în dieta zilnică, poate îmbunătăți aceste rezultate la adulții în vârstă.”

MAI POTI CITI