OMS declara îndulcitorul Aspartam posibil cancerigen
Cele mai multe alimente și băuturi care conțin aspartam sunt promovate ca alternative „sănătoase” sau „dietetice” la alimentele zaharoase.
Cu toate acestea, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului ( IARC ), care este brațul de cancer al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a raportat recent că aspartamul este probabil să fie declarat „posibil cancerigen uman”.
Aspartamul a fost descoperit în 1965, are zero calorii și este de 150-200 de ori mai dulce decât zahărul.
Dar capacitatea alimentelor care conțin acest îndulcitor artificial de a reduce riscul de diabet sau obezitate nu a fost niciodată confirmată.
Dimpotrivă, unele dovezi sugerează că atât gustul băuturilor îndulcite cu zahăr, cât și al băuturilor îndulcite artificial crește foamea și, în consecință, provoacă creșterea în greutate.
La nivel mondial, aspartamul poate fi găsit în peste 6.000 de alimente, inclusiv alimente și băuturi, picături pentru tuse și unele paste de dinți, indicând prezența omniprezentă a substanței chimice.
Potrivit Food and Drug Administration (FDA) din SUA, doza zilnică admisă de aspartam este de 50 mg/kg, în timp ce autoritățile europene de reglementare recomandă să nu depășească 40 mg/kg de aspartam atât pentru adulți, cât și pentru copii.
După consumul de aspartam, această substanță chimică este hidrolizată și absorbită în tractul gastrointestinal. Acest proces are ca rezultat eliberarea de metanol, acid aspartic și fenilalanină.
Metanolul începe în ficat, unde este mai întâi oxidat la formaldehidă și apoi înapoi la acid formic.
Pe lângă deteriorarea directă a ficatului de către metanol, formaldehida este, de asemenea, direct toxică pentru celulele hepatice și este asociată cu proprietăți cancerigene.
Volumul mare de studii in vivo și in vitro care indică rolul potențial al aspartamului în dezvoltarea cancerului a determinat multe organisme de reglementare, cum ar fi IARC, să reconsidere siguranța aspartamului pentru consumul uman.