Temperatura Subfebrilă la copii: de ce apare și de ce este periculoasă

Cauzele fiziologice ale temperaturii subfebrile în perioada neonatală și primele 3 luni de viață ale copilului. Cauze infecțioase ale stării subfebrile. Diagnostic și tratament.


De multe ori mai des ne confruntăm cu o temperatură corporală crescută decât cu una mai scăzută. Numerele mari de pe termometru provoacă anxietate naturală la oameni. Febra se exprimă de obicei printr-o deteriorare semnificativă a stării de bine, slăbiciune, dureri de cap și alte manifestări ale intoxicației. 

Dar o ușoară creștere a temperaturii - stare subfebrilă (până la 38 ºС) - poate trece nemeritat neobservată pentru o lungă perioadă de timp, deoarece nu schimbă întotdeauna în mod evident starea pacientului.

Starea subfebrilă prelungită poate indica adesea o patologie gravă care necesită intervenție medicală urgentă.

temperatura subfebrila la copii cauze si tratament acasa

Cauzele fiziologice ale stării subfebrile


Pentru a înțelege cât de periculoasă poate fi starea subfebrilă, trebuie să aflați în ce cazuri poate apărea. Există mai multe afecțiuni fiziologice în care apare febră de grad scăzut, care nu este asociată cu boala. Dar mai des, desigur, starea subfebrilă este un semn de patologie.

Starea subfebrilă la sugari poate apărea atunci când:

- temperatura aerului inadecvat de ridicată pe stradă sau în camera în care se află copilul (mai ales dacă nu se respectă regimul de băut);

- haine care nu corespund temperaturii aerului - adesea, din bune intenții, bebelușii sunt pur și simplu înfășurați;

- excitare nervoasă și fizică excesivă (de exemplu, masaj care nu corespunde vârstei copilului)

Unii pediatri consideră, în general, temperatura corpului de până la 37,5 ºС ca fiind norma pentru sugarii cu vârsta de până la 3 luni. Acest lucru este valabil numai în cazurile în care nu există manifestări ale afecțiunilor pentru o lungă perioadă de timp.

Reacții la administrarea medicamentelor 

Există o serie de medicamente din categoria imunostimulatoarelor, a căror utilizare implică dezvoltarea hipertermiei de severitate diferită: de la subfebrilă la mare. Depinde de caracteristicile individuale ale organismului - pe această proprietate se bazează mecanismul acțiunii lor.

Aproape toate bolile infecțioase provoacă o creștere a temperaturii.

La ce valori se va ridica (va rămâne subfebril sau va deveni febril)? Acest lucru depinde în mare măsură de natura agentului patogen și de caracteristicile răspunsului imun al organismului însuși.

Dar există unele patologii pentru care starea subfebrilă prelungită este o „carte de vizită”. Și pe primul loc aici este tuberculoza.

În cazul intoxicației cu tuberculoză la copii, o creștere a temperaturii corpului la 37,3-37,5 ° C este mai des observată în a doua jumătate a zilei. După ce ține puțin timp, scade de la sine. Astfel de episoade de febră pot fi observate în stadiul inițial al bolii de 2-3 ori pe săptămână. Și alternează cu perioade lungi de temperatură normală.

Diagnostic și tratament temperatura subfebrilă la copii


După cum reiese clar din lista de motive, nu este absolut necesar să ignorăm chiar și o temperatură ușor ridicată. În primul rând, trebuie să înveți cum să-l măsori corect.

- Temperatura se măsoară doar la axilă, deoarece standardele au fost dezvoltate special pentru această locație. Părinților copiilor mici le place să măsoare temperatura în anus - aceasta este o greșeală, deoarece valoarea de acolo este întotdeauna cu câteva zecimi de grad mai mare.

- Pentru măsurare trebuie folosit un termometru adecvat. Din păcate, multe termometre electronice ieftine arată rezultate false. Cel mai de încredere în acest sens este un termometru cu mercur.

- Durata măsurării cu un termometru cu mercur ar trebui să fie de cel puțin 5 minute.

- Pacientul trebuie să fie îmbrăcat ușor în timpul măsurării, iar copiii mici nu trebuie să aibă scutece.

Tratamentul simptomatic al febrei subfebrile nu este necesar, deoarece temperaturile de până la 38,5 ° C nu trebuie reduse cu antipiretice. O excepție de la această regulă pot fi pacienții cu tulburări neurologice (epilepsie, antecedente de convulsii febrile).

După identificarea cauzelor stării subfebrile, boala de bază este tratată:

• în caz de infecție, antibiotice, medicamente antivirale sau antiprotozoare;

• în cazul patologiilor autoimune - hormoni corticosteroizi și/sau citostatice;

• pentru neoplasmele maligne - chimioterapie, radioterapie și tratament chirurgical;

• hiperfuncția glandei tiroide necesită utilizarea blocantelor speciale sau îndepărtarea chirurgicală a glandei, urmată de terapie de substituție hormonală.

Psihoterapeuții sunt implicați în tratamentul termonevrozei. Ciclul de temperatură după boli grave se elimină printr-un regim medical și de protecție, tratament de sanatoriu și stațiune, luând vitamine și adaptogeni, probiotice și imunomodulatori.

MAI POTI CITI