4 tipuri de foame și cum să-ți controlezi apetitul - sfaturi de specialitate ca să nu te îngrași

Mirosul de mâncare provoacă o senzație imaginară de foame. Pentru a controla pofta de mancare, trebuie sa inveti sa faci distincția intre semnalele corpului si sa faci diferenta intre o nevoie reala de mancare si una falsa. Acesta este primul pas către o alimentație corectă și sănătoasă.

Nu orice foame ar trebui să fie un motiv pentru a merge la frigider sau a comanda desert într-o cafenea.

Patru tipuri fundamentale de foame și cum pot fie le controlate de noi


1) Foamea emoțională

Un croissant fierbinte îți amintește de o excursie romantică la Paris, iar clătitele cu dulceață îți amintesc de o vacanță la bunica. Uneori mâncăm anumite alimente nu pentru gust, ci pentru a experimenta emoțiile asociate cu acestea. Simțiți dragoste, confort, pace, bucurie.

Cum controlăm foamea emoțională - Încercați să treziți amintiri plăcute într-un mod diferit - revedeți fotografiile, ascultați muzica preferată sau sunați pe cineva drag. 

tipuri de foame cum apar si cum le controlam

Nu ar trebui să încerci să te binedispui cu mâncare, să împrăștii plictiseala, să scapi de singurătate sau să îneci anxietatea. 

Mâncarea nu este cea mai bună modalitate de a atinge echilibrul emoțional. Este necesar să-ți realizezi obiceiurile alimentare pentru a pune lucrurile în ordine atât în ​​sentimente, cât și în meniu.

2) Foamea ochilor

Derulând prin meniul cu imagini, doriți să comandați fiecare fel de mâncare. Când mergi la brutărie după pâine, nu te poți abține să cumperi o prăjitură cu frișcă. Foamea vizuală este de vină. 

Sunteți atras de o imagine - deserturi frumoase, cartofi prăjiți aurii și așa mai departe. Tipul de hrană provoacă eliberarea de insulină, ceea ce exacerba apetitul.

Cum să controlezi foamea ochilor

Satisfaceți în mod regulat foamea ochilor nu cu mâncare, ci cu priveliști plăcute. Admiră peisajul în timp ce te plimbi prin parc, mergi la muzee, uită-te la albume și cărți de artă. 

Pune masa, chiar dacă vei mânca singur fulgi de ovăz la micul dejun. Într-o farfurie strălucitoare pe o față de masă frumoasă, chiar și terciul va părea o delicatesă. Și un tort într-un magazin de dulciuri nu ar fi atât de dorit.

3) Foamea stomacului (foamea fiziologică)

Acest sentiment este familiar tuturor. Pierderea forței, slăbiciunea, proasta dispoziție și ușoare amețeli sunt semne de foame fiziologică sau de foame a stomacului. Numai că este periculos pentru sănătate și necesită stingere promptă. 

Problema este că, urmând un stomac înfometat nu ne putem opri la timp sau ne umplem stomacul cu junk food - chipsuri, biscuiți, dulciuri.

Cum să controlăm foamea fiziologică - încercați să mâncați regulat în porții mici de 4-5 ori pe zi pentru a preveni senzațiile acute de foame fiziologică. 

Dacă încă simți simptomele ei neplăcute, bea un pahar cu apă și gândește-te cum poți să-ți potoli foamea cu beneficii. 

Mănâncă un mar sau o salata verde in loc de fast-food . Acest lucru vă va ajuta să câștigați timp pentru a găti sau a comanda un prânz sau o cină completă. Mâncarea este gata? Nu sari peste ea! Mănâncă încet, mestecând bine fiecare mușcătură.

4) Foamea olfactivă (foamea nazală)

Distingem 10 mii de mirosuri și ne bucurăm de aroma alimentelor nu mai puțin decât gustul acesteia. 

Uneori, aroma unei plăcinte cu mere sau a unei fripturi cu ierburi vă poate deschide apetitul. Și acum mănânci deja totul până la ultima firimitură.

Cum să controlezi foamea nasului - în timp ce mănânci, concentrează-te pe aroma preparatului, bucură-te de el și mănâncă încet. 

Înconjoară-te cu mirosuri plăcute, de exemplu, lumânări ușoare cu aromă cu note de cacao, vanilie sau scorțișoară.

ATENȚIE! Indiferent de viteza cu care mâncați, creierul are nevoie de 15 până la 30 de minute pentru a semnala sațietatea.

Acest lucru se datorează faptului că enzimele (proteinele implicate în transmiterea acestui semnal de la stomac la creier) sunt produse doar la ceva timp după începerea mesei.

MAI POTI CITI