ACTIVITATEA FIZICĂ LA LOCUL DE MUNCĂ NU PRELUNGEȘTE VIAȚA ȘI CREȘTE RISCURILE PENTRU SĂNĂTATE
Activitatea fizică la locul de muncă s-a dovedit a fi mai dăunătoare pentru sănătate decât activitatea fizică în timpul liber
Activitatea fizică este un mijloc eficient de prevenire a bolilor cardiovasculare și a decesului prematur.
Studii recente au arătat că efectele sale asupra sănătății pot depinde de locul și modul în care o persoană îl folosește.
Beneficiile exercițiilor în timpul liber sunt demonstrate de o serie de lucrări științifice de înaltă calitate . Dar activitatea fizică asociată cu munca nu este întotdeauna asociată cu îmbunătățirea sănătății.
O analiză amplă din 2020 a constatat că activitatea fizică ocupațională este asociată cu un risc redus de diabet, cancer, boli coronariene și boli de inimă. În același timp, crește probabilitatea de a dezvolta osteoartrita, tulburări de somn și deces prematur.
Impactul diferit al activității fizice în timpul muncii și în timpul liber a fost numit „paradoxul activității fizice”.
Înt-un nou studiu oamenii de știință au analizat datele a peste 100.000 de persoane care au participat la un studiu amplu al sănătății populației daneze în perioada 2003-2014.
Toți participanții au completat chestionare în care și-au descris activitatea în detaliu.
În comparație cu cei care nu erau activi fizic în timpul liber, cei cu activități de timp liber moderate, mari și foarte mari au avut un risc de deces cu 26%, 41% și, respectiv, 40% mai mic.
Pe de altă parte, activitatea fizică ridicată și foarte ridicată la locul de muncă a fost asociată cu un risc crescut de deces de 13%, respectiv 27%, comparativ cu cei care nu erau activi fizic.
Când au studiat riscurile de atac de cord și accident vascular cerebral, oamenii de știință au găsit efecte similare. Activitatea fizică în timpul liber a fost asociată cu o reducere a riscului cu 14-23%, iar la locul de muncă cu o creștere cu 15-35%.
Cercetătorii au remarcat că munca fizică de obicei nu accelerează suficient ritmul cardiac pentru a îmbunătăți sănătatea inimii. În plus, ridicarea greutăților timp de câteva ore crește nivelul tensiunii arteriale, ceea ce este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare.
Oamenii de știință sugerează că mediul de lucru poate fi organizat diferit, astfel încât munca să imite unele aspecte ale exercițiilor fizice și să poată oferi beneficii pentru sănătate. Acest lucru poate fi facilitat, de exemplu, prin schimbarea periodică a tipului de activitate în timpul zilei.