Căldura extremă poate agrava declinul cognitiv în rândul persoanelor vulnerabile
Un nou studiu constată că căldura extremă continuă poate agrava declinul cognitiv în rândul grupurilor vulnerabile, în special adulții în vârstă de culoare și cei care trăiesc în cartiere sărace.
Căldura extremă este principala cauză a deceselor cauzate de vremea în SUA, producând mai multe vieți în fiecare an decât uraganele, tornadele și fulgerele la un loc.
Copiii mici și adulții mai în vârstă sunt deosebit de vulnerabili la boli legate de căldură, cum ar fi epuizarea termică și insolația.
Studii recente sugerează că temperaturile ridicate pot afecta funcția cognitivă, dar aceste studii tind să analizeze un instantaneu al cunoașterii cuiva la un moment dat după o scurtă expunere la căldură. Se știu mai puține despre consecințele pe termen lung ale căldurii asupra sănătății cognitive.
Pe măsură ce valurile de căldură devin mai frecvente și intense din cauza schimbărilor climatice și a insulelor de căldură urbane, cercetătorii au căutat să înțeleagă legătura dintre expunerea extremă la căldură și declinul cognitiv.
Ei au descoperit că expunerea mare la căldură extremă a fost asociată cu un declin cognitiv mai rapid în rândul locuitorilor din cartierele sărace, dar nu și pentru cei din cartierele mai bogate.
"Cartierele bogate tind să aibă resurse care pot ajuta într-un val de căldură - lucruri precum spații verzi bine întreținute, aer condiționat și centre de răcire. În cartierele defavorizate, aceste resurse s-ar putea să nu existe", a spus Haena Lee, profesor asistent de sociologie. la Universitatea Sungkyunkwan, Coreea de Sud și co-primul autor al studiului.
„Alți factori asociați cu cartierele dezavantajate – rezidenții care se confruntă cu stres cronic, izolare socială mai mare și mai puține servicii specializate pentru sănătatea cognitivă – ar putea contribui, de asemenea, la această disparitate”.
Mai mult, expunerea cumulativă la căldură extremă a fost asociată cu un declin cognitiv mai rapid în rândul adulților în vârstă de culoare neagră, dar nu al adulților în vârstă albi sau hispanici.
Cercetătorii îndeamnă guvernele locale și oficialii din domeniul sănătății să dezvolte politici și instrumente care să identifice rezidenții care sunt susceptibili la căldură extremă, să împuternicească comunitățile expuse riscului, să le cartografieze nevoile specifice și să dezvolte sprijin direcționat și o comunicare sporită cu aceste populații.
„Când se confruntă cu temperaturi ridicate, studiul nostru arată că populațiile vulnerabile se confruntă cu dezavantaje agravante”, a spus Choi. „Căldura extremă este o amenințare serioasă pentru sănătatea publică și, în contextul schimbărilor climatice, trebuie să ne concentrăm pe sprijinirea grupurilor expuse riscului pentru a construi comunități rezistente”.