Cum să alegi cel mai precis Termometru și cum să măsori corect temperatura
Dacă nu vă simțiți bine, asigurați-vă că vă măsurați temperatura - pentru aceasta veți avea nevoie de un termometru precis atât pentru copii cât și pentru adulți.
De ce ai nevoie de un termometru
În secolul al XVIII-lea, omul de știință german Daniel Gabriel Fahrenheit a inventat termometrul cu mercur cu cântar, pe care îl folosim și astăzi. Adevărat, la latitudinile noastre este comun un termometru, care utilizează valori în grade Celsius.
Principiul de funcționare al unui termometru medical pentru măsurarea temperaturii corpului se bazează pe capacitatea lichidelor de a se extinde: pe măsură ce temperatura crește, coloana de mercur se strecoară. Termometrul este destul de precis în performanța sa, eroarea sa este de doar 0,1 grade Celsius.
Dar scara aparent ideală de mercur are dezavantajele ei. Vaporii de mercur sunt periculoși pentru oameni - sticla fragilă a termometrului se poate sparge cu ușurință, iar reactivul dăunător se poate scurge.
Printre dispozitivele mai moderne, găsim termometrul electronic, Galinstan, cu infraroșu. Luați în considerare avantajele și dezavantajele fiecăruia dintre ele.
Iată cum să alegeți cel mai bun termometru și cum să măsurați corect temperatura.
Cum se măsoară corect temperatura corpului
Există mai multe moduri de a utiliza un termometru medical:
- în axilă (metoda axilară);
- oral;
- rectal;
- vaginal.
- în ureche;
- pe artera temporală de pe frunte (folosind un termometru cu infraroșu)
Tipuri de termometre avantaje și dezavantaje
În farmacii, puteți găsi termometre standard cu mercur, Galinstan (cu Galiu), electronice, cu infraroșu și termometre speciale pentru copii.
Să aruncăm o privire mai atentă la avantajele și dezavantajele acestor dispozitive și cum să alegem cel mai bun termometru pentru măsurarea temperaturii.
1) Termometrul cu mercur
Termometrul familiar tuturor și familiar din copilărie este numit și termometru cu mercur maxim, deoarece, atingând valoarea maximă, coloana nu cade singură - termometrul trebuie agitat pentru al „reseta”.
Un termometru cu mercur este compus dintr-un balon de sticlă cu un capilar în centru. După cum sugerează și numele, acest tub subțire este umplut cu mercur.
Avantajele unui termometru cu mercur:
precizie ridicată;
preț accesibil;
ușurință în utilizare.
Dezavantajele unui termometru cu mercur:
fragilitatea sticlei - termometrul este ușor de spart;
vaporii de mercur sunt toxici pentru oameni.
Astăzi, mulți medici cer renunțarea la termometrul cu mercur.
2) Termometru Galinstan (cu Galiu) fără mercur
În exterior, termometrul din sticlă Galinstan arată la fel ca un termometru cu mercur. Dar capilarul din el este umplut cu un aliaj de metal netoxic galinstan din galiu, indiu și staniu.
Acest dispozitiv nu este inferior unui termometru cu mercur ca precizie, chiar este mult mai sigur. Dacă se sparge, nu va face niciun rău.
Dezavantajele unui termometru fără mercur includ faptul că este dificil să-l scuturați pentru a readuce coloana la valori scăzute.
Acest lucru se datorează faptului că galinstanul se mișcă mai lent decât mercurul datorită vâscozității și grosimii sale. Să rezumăm avantajele și dezavantajele acestui tip de termometru.
Avantajele unui termometru fără mercur:
ușurință în manipulare;
precizie;
Siguranță.
Dezavantajele unui termometru fără mercur
greu de scuturat.
3) Termometru cu infrarosu fara contact
Este foarte convenabil de utilizat, mai ales pentru copii, deoarece măsurătorile durează doar câteva secunde. Termometrul de la distanță măsoară temperatura în ureche, pe frunte sau la tâmple.
Termometrul fără contact pentru măsurarea temperaturii are un afișaj convenabil și capacitatea de a salva ultimele citiri în memoria dispozitivului.
Avantajele unui termometru fără contact:
ușurință în utilizare;
măsurători rapide;
potrivit pentru copii.
Dezavantajele unui termometru fără contact:
Eroare de măsurare;
preț mare.
4) Termometru digital
Termometrul electronic digital este format dintr-o carcasă din plastic cu afișaj. Timpul mediu pentru măsurarea temperaturii corpului cu un termometru electronic este de 3-5 minute.
Dar medicii recomandă să-l mai țineți câteva minute pentru precizie. Veți vedea citirile termometrului pe display, iar dispozitivul vă va anunța cu un semnal sonor de sfârșitul măsurătorilor.
De asemenea, termometrul digital este dotat cu un sistem de salvare a ultimelor măsurători de temperatura.
Avantajele unui termometru electronic:
Siguranță;
afișaj convenabil;
capacitatea de a stoca date în memorie.
Dezavantajele unui termometru electronic
preț ridicat
dacă termometrul digital nu aderă bine la corp, este posibilă o eroare mare de măsurare.