Cum să scapi de moliile de alimente în bucătărie: metode dovedite și trucuri

Cât timp trăiește și cum arată o molie alimentară


Mai întâi, să ne dăm seama cum arată dăunătorul:

- un fluture mic, nedescris, a cărui lungime a aripilor nu depășește doi centimetri;
culoare decolorată - gri, bej, maro;
- se găsește cel mai des în bucătărie, doarme ziua și este mai activ noaptea.

Aceste insecte sunt absolut sigure și inofensive pentru oameni. O insectă adultă (adică înaripată) nu poate digera mâncarea, ci doar continuă genul - depune ouă. Aceasta este misiunea principală a fluturelui.

Ce mananca moliile de alimente


Ce mănâncă un mic dăunător, capabil să provoace pagube uriașe cu voracitatea sa? El este nepretențios, așa că în dulapurile de bucătărie merge sa se hraneasca cu:

cum sa scapi de molia de alimente cu capcane


- cereale;
- mazăre, fasole și alte leguminoase;
- seminte;
- porumb;
- nuci, fructe uscate;
- ceaiuri;
- preparate din plante;
- condimente și multe altele

Dar, din moment ce molia alimentară se înmulțește rapid, poate provoca pagube enorme. Iar vânzătorii fără scrupule încearcă să evite pierderile financiare prin vânzarea bunurilor deteriorate Prin urmare, atunci când cumpărați cereale sau alte produse alimentare cu reduceri uriașe, fiți vigilenți.

Cum să lupți impotriva moliilor alimentare

Dacă găsiți dăunători adulți sau larve, nu este nevoie să vă panicați. Pentru a începe, examinați toate alimentele din lista de mai sus. 

Aruncați ceea ce e stricat fără milă, și este mai bine chiar în ambalaj, fără a turna. Dacă se poate desigur. Pierderea borcanelor antice de porțelan din cauza incendiului cu siguranță nu merită. Dar cu cât insecta are mai puține șanse să iasă din produsul infectat, cu atât mai bine.

Dacă alte cereale și alte alimente arată normal, pentru orice eventualitate, uscați-le la cuptor sau congelați-le pentru orice eventualitate.

Deschideți și pachetul sigilat, polietilena nu oprește întotdeauna larvele. Orice lucru suspect trebuie aruncat.

Spălați bine borcanele și pereții dulapului cu săpun de rufe sau alt dezinfectant pentru alimente.

După uscare completă, ștergeți suprafețele cu oțet, îl puteți pulveriza sub formă de aerosol. Nu vă faceți griji, mirosul se risipește foarte repede.

Cu o răspândire puternică a molii, utilizați produse industriale speciale sub formă de aerosoli.

După calcinare în cuptor sau congelare (precum și produsele nou achiziționate), se toarnă numai în borcane dezinfectate.

Pune catei de usturoi curatati si taiati, cateii, foile de dafin intr-un dulap sau direct in borcane. Mirosurile puternice de insecte resping.

Cel mai adesea, usturoiul nu afectează gustul alimentelor, dar chiar dacă mirosul este absorbit, ventilația va ajuta. Această măsură forțată și temporară a luptei este mai bună decât aruncarea constantă a stocurilor stricate.

Alte remedii populare ca sa scapi de moliile de alimente

Această problemă nu este nouă, așa că oamenii s-au adaptat deja să o rezolve cu ajutorul mijloacelor improvizate care sunt sigure pentru sănătate. Pe lângă usturoiul și cățeii deja menționate, pentru respingere pot fi folosite și alte alimente cu miros puternic și substanțe de origine naturală.

Lămâie și alte citrice . O felie mică este suficientă, dar trebuie actualizată și monitorizată, astfel încât să nu devină mucegai. Puteți folosi cruste, deși au mai puțin miros.

Lavandă . Ea a fost întotdeauna întinsă în dulapuri pentru a respinge moliile,

Uleiuri esențiale naturale . Mirosuri intense potrivite de eucalipt, arbore de ceai. Pentru produse de cofetărie și fructe uscate, aromele citrice de verve sau lime vor fi cel mai bun cartier.

Tutunul este, de asemenea, o opțiune excelentă. Puteți pune câteva țigări neaprinse în dulap. Această aromă nu te va enerva, dar molii nu le va plăcea.

Camforul este, de asemenea, considerat un remediu popular eficient. Alcoolul de camfor șterge dulapurile din interior. Principalul lucru este că membrii gospodăriei nu părăsesc bucătăria împreună cu molia. Aroma produsului este foarte specifică.

Produse chimice de uz casnic ca sa scapi de molia alimentara


În caz de urgență - cu o infecție puternică sau o luptă îndelungată, când răbdarea se epuizează - poți apela la „apărători” industriali. Astfel de insecticide sunt cel mai adesea vândute sub formă de aerosoli. 

În acest caz, toate produsele alimentare, ustensilele trebuie protejate de contactul cu substanța activă cât mai mult posibil, animalele de companie și copiii trebuie îndepărtați, iar ochii și nasul trebuie protejați în timpul pulverizării.

Astfel de spray-uri sunt convenabile prin faptul că scapă atât de fluturi, cât și de ouăle cu larve într-un singur tratament. Este important să respectați cu strictețe instrucțiunile și, după procesare, să efectuați o ventilație completă.

Metodele mai blânde sunt capcanele lipicioase cu o aromă specială care atrage fluturii adulți. Astfel de benzi nu sunt periculoase pentru oameni și nu emit substanțe toxice. Dar nici ei nu vor scăpa de larve.

Există și substanțe repellente - se prezintă sub formă de plăci pentru fumigatoare și alte forme. Aceste mijloace nu ucid pe nimeni, ci forțează fluturii să părăsească spațiul.

MAI POTI CITI