Lipsa Somnului afectează memoria și inteligența copiilor
Oamenii de știință au demonstrat că copiii de școală primară care dorm mai puțin de 9 ore pe noapte au diferențe semnificative în anumite zone ale creierului responsabile de memorie, inteligență și bunăstare, în comparație cu cei care dorm între 9 și 12 ore.
În plus, diferențele în cantitatea de somn s-au corelat cu probleme mai grave de sănătate mintală, cum ar fi depresia, anxietatea și comportamentul impulsiv, la cei cărora le-a lipsit somnul.
Somnul insuficient a fost asociat și cu dificultăți în rezolvarea problemelor și luarea deciziilor.
Până acum, niciun studiu nu a examinat efectele pe termen lung ale somnului insuficient asupra dezvoltării neurocognitive a adolescenților.
Rezultatele unui nou studiu de la Universitatea din Maryland School of Medicine (UMSOM) au fost publicate în The Lancet Child & Adolescent Health.
Experții au analizat datele a peste 8.300 de copii cu vârsta cuprinsă între 9 și 10 ani care au fost incluși în studiul Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD).
Ei au revizuit imaginile RMN, înregistrările medicale și sondajele completate de participanți și părinții lor la momentul înscrierii și la o vizită de urmărire de doi ani la vârste cuprinse între 11 și 12 ani.
Cercetătorii au descoperit că copiii care dormeau mai puțin de 9 ore pe noapte au avut mai puțină materie cenușie sau mai puțin volum în anumite zone ale creierului implicate în atenție, memorie și control inhibitor la momentul inițial, în comparație cu cei care au dormit suficient.
Diferențele au persistat doi ani mai târziu, sugerând că somnul inadecvat poate provoca rău pe termen lung copiilor.
Academia Americană de Pediatrie încurajează părinții să insufle copiilor lor obiceiuri bune de somn.
Sfaturile lor includ ca domnul suficient să fie o prioritate a familiei, respectarea unui program regulat de somn, încurajarea activității fizice pe tot parcursul zilei, limitarea timpului pe ecran și eliminarea completă a ecranelor cu o oră înainte de culcare.
Experții recomandă copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani să doarmă regulat timp de 9 până la 12 ore pe noapte, pentru a asigura o sănătate optimă.