Micul Dejun copios poate preveni diabetul. Nou studiu medical
Un studiu a arătat că mâncatul limitat în timp (postul intermitent) poate îmbunătăți rezultatele asupra sănătății metabolice.
Este vorba de a consuma mai multe calorii zilnice dimineața. Oamenii de știință susțin că această abordare poate stabiliza greutatea și fluctuațiile glicemiei.
Cercetătorii americani au evaluat impactul asupra sănătății al alimentației cu restricții în timp (restricție calorică înainte de primele opt ore ale zilei).
Cercetările anterioare au arătat că această formă de post intermitent poate îmbunătăți sănătatea cardiometabolică și poate stabiliza nivelul zahărului din sânge.
Cu toate acestea, echipa a vrut să stabilească dacă aceste îmbunătățiri se datorau pierderii în greutate sau unei strategii de post.
Cercetătorii au comparat două grupuri de participanți cu prediabet și obezitate.
În primul grup, oamenii au primit 80% din caloriile zilnice înainte de ora 13:00, în timp ce al doilea avea o dietă obișnuită în care 50% din caloriile zilnice au fost consumate după ora 16:00.
Pacienții au fost repartizați aleatoriu în grupuri, iar după șapte zile au fost transferați în grupul alternativ și pentru o săptămână. Pacienții au purtat monitoare de zahăr din sânge pe tot parcursul studiului.
Oamenii de știință au descoperit că greutatea participanților a fost stabilă pe tot parcursul studiului.
Cu toate acestea, alimentația limitată în timp a dus la o scădere a amplitudinii medii a deviației glicemice și o scădere a timpului peste interval (glucoză din sânge > 140 mg/dL) în comparație cu grupul alimentar obișnuit. Intervalul de timp a fost același pentru ambele grupuri.
Potrivit rezultatelor studiului, postul intermitent, datorită efectului său asupra nivelului de zahăr din sânge, poate preveni progresia diabetului de tip 2 la persoanele cu prediabet sau obezitate.