Statinele și aspirina reduc la jumătate riscul de deces prin infarct miocardic și accident vascular cerebral
„Cocktailul” de medicamente pentru tensiunea arterială, statine și aspirină reduce la jumătate riscul de deces prin infarct miocardic și accident vascular cerebral
Persoanele în vârstă care au probleme cu tensiunea arterială și colesterolul sunt obligate să ia o mână de pastile în fiecare zi, nerespectând întotdeauna doza.
O mare revizuire internațională a confirmat eficacitatea conceptului de „polipilulă”, atunci când o pastilă conține toate medicamentele necesare cu adaos de aspirină. Rezultatele sunt publicate în The Lancet.
În ciuda atractivității sale, conceptul de „polipilulă” este unul dintre cele mai controversate din comunitatea științifică, deoarece studiile anterioare nu i-au confirmat eficacitatea.
O echipă internațională de oameni de știință și-a propus să evalueze efectul unei combinații de medicamente asupra reducerii riscului de accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord și a mortalității cauzate de boli cardiovasculare.
Pentru a face acest lucru, a fost efectuată o revizuire a celor mai mari trei studii care au avut loc pe parcursul a cinci ani în 26 de țări din întreaga lume, cu participarea a 18.000 de pacienți.
Vârsta medie a voluntarilor era de 63 de ani la începutul studiului, 23,4% aveau diabet și 63,4% aveau antecedente de hipertensiune arterială.
Participanții au fost împărțiți în trei grupuri, iar unul dintre ei a primit o „polipilulă” cu o combinație de medicamente pentru tensiunea arterială și o statină.
Al doilea este un „cocktail” dintr-un medicament sub presiune, o statină și aspirina. Al treilea grup a primit un placebo.
Pe parcursul unei urmăriri de cinci ani, au apărut diverse evenimente cardiovasculare la 276 de voluntari care au luat polipilulă și la 445 în grupul de control.% comparativ cu placebo.
Probabilitatea unui accident vascular cerebral a scăzut cu 51%, un atac de cord cu 53%.
Cel mai important, utilizarea regulată a aspirinei nu a fost asociată cu un risc semnificativ de sângerare, unul dintre cele mai periculoase efecte secundare ale acidului acetilsalicilic. Singura reacție adversă a fost amețeala.
„S-au făcut cercetări în țări cu venituri mari, medii și mici și am văzut că o astfel de schemă poate fi implementată în întreaga lume. Aceasta este o modalitate accesibilă și necostisitoare de a reduce rata bolilor cardiovasculare în populație”, au spus autorii revizuirii .