Top 5 băuturi fermentate care te ajută să trăiești mai mult și mai sănătos
De la kvas tradițional la kombucha la modă, băuturile fermentate nu numai că îți potolesc setea, ci ajută și la îmbunătățirea sănătății.
Fermentarea se referă la procesele care au loc în produs sub influența enzimelor sau a anumitor microorganisme.
În acest caz, enzimele pot fi produse de aceste microorganisme sau conținute chiar în materia primă. Oricum, fermentația este ca o transformare miraculoasă. Acest proces transformă substanța originală, de exemplu, laptele, într-o substanță complet nouă - de exemplu, chefir.
În același timp, substanța rezultată are noi proprietăți pe care originalul nu le avea. Adesea, aceste proprietăți sunt foarte utile și pentru corpul uman.
Să aruncăm o privire la cinci băuturi fermentate care nu sunt doar gustoase, ci și sănătoase.
1. Chefir
Kefirul este deja un produs util datorită conținutului de macro și micronutrienți: conține proteine din lapte ușor digerabile, acizi organici și grași, vitamine A, PP, beta-caroten, C, H, 8 vitamine B, precum și calciu, magneziu, sodiu, potasiu, fosfor, clor, sulf, fier, zinc și alte minerale.
Dar cea mai importantă proprietate utilă a chefirului este conținutul de bacterii lactice.
Aceste culturi de lacto prebiotice sunt foarte asemănătoare ca compoziție cu microbiota intestinală benefică în mod natural.
2. Kvas
Vorbind de kvas, ne vom referi doar la o băutură preparată prin dublă fermentație - dacă acesta este un produs care se dă drept kvas adevărat, s-ar putea să nu existe vreun beneficiu deosebit din acesta.
Așadar, băutura tradițională rusească este făcută din cereale măcinate, de obicei secară, prin fermentație naturală și dublă (căutați inscripția corespunzătoare pe pachet dacă cumpărați kvas într-un magazin). Kvass este apreciat nu în ultimul rând pentru capacitatea sa de a potoli perfect setea, dar acesta nu este singurul său avantaj.
3. Kombucha
Astăzi, kombucha se confruntă cu un nou val de popularitate, dobândind un nou nume pentru kombucha.
Acum se mai numește SCOBY (din engleză SCOBY, Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast - „cultură simbiotică de bacterii și drojdie”).
Această băutură sănătoasă, gustoasă și foarte exotică este cunoscută de multă vreme - prima mențiune despre ea datează din anul 220 î.Hr. e.
De atunci s-au schimbat multe în lume, dar kombucha este încă cu noi.
Este foarte posibil să-l crești singur. Această formațiune vicioasă (numită zooglea) de bacterii vii are nevoie doar de ceai, zahăr, o temperatură confortabilă și lumină solară pentru a trăi și a produce o băutură sănătoasă.
Strict vorbind, kombucha este lichidul pe care kombucha îl schimbă. Acest lichid conține vitamine B, cofeină, bacterii lactice, precum și puțin oțet și alcool.
Se crede că utilizarea kombucha ajută la un metabolism bun, la funcționarea sănătoasă a tractului gastrointestinal și a sistemului cardiovascular.
Această băutură poate avea efecte antiinflamatorii, detoxifiante, antidepresive și de scădere a zahărului.
În același timp, kombucha nu este recomandat persoanelor cu probleme grave la nivelul sistemului imunitar, sindrom de colon iritabil, diabet.
4. Ceaiul lui Ivan
Ceaiul lui Ivan poate fi găsit atât nefermentat, cât și fermentat. În consecință, aici ne vom concentra pe al doilea.
Dar mai întâi, să vorbim despre beneficiile unei băuturi din această plantă în general: atât ceaiul lui Ivan fermentat, cât și cel nefermentat are proprietăți antiseptice și antioxidante, ajută la combaterea stresului și la menținerea unei dispoziții uniforme, are un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular și este bun pentru sănătatea și potența bărbaților.
Ceaiul Ivan ajută la combaterea stresului și are un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular
Pentru fermentare se folosesc doar frunzele verzi cele mai proaspete. Nu pot fi spălate: activitatea de fermentație se realizează datorită microorganismelor care trăiesc pe suprafața frunzei. Înainte de fermentare, materiile prime sunt bine măcinate și răsucite: așa decurge mai bine procesul. La sfârșit, frunzele sunt uscate la temperatură ridicată pentru a opri fermentația și a se decontamina.
Un astfel de ceai se dovedește a fi foarte bogat și parfumat și, de asemenea, util. Pe lângă cele de mai sus, poate ajuta la stabilirea unei funcționări sănătoase a tractului gastrointestinal, la a face față disbacteriozei și la îmbunătățirea metabolismului.
Se crede că chiar și femeile care alăptează și (în cantități mici) copiii pot bea această băutură. Dar dacă aveți o predispoziție la vene varicoase și tulburări de sângerare,
5. Ayran
Băutura tradițională a popoarelor turcești este făcută pe bază de lapte de vacă sau de capră. Vom vorbi despre varianta cu lapte de vacă, ca fiind mai comună și populară. La preparare, laptele fermentat într-un mod special este amestecat cu apă și sare.
Astfel, băutura se dovedește, de fapt, diluată - desigur, asta înseamnă că grăsimile sănătoase, proteinele, vitaminele și mineralele din ayran sunt ceva mai puține decât în laptele integral sau același chefir gros. Dar, datorită consistenței sale mai lichide, ayran potolește perfect setea și, prin urmare, este ideal la căldură.
În plus, aceiași lactobacili benefici se găsesc și în băutură, astfel încât îmbunătățește digestia, ajută la normalizarea microflorei intestinale și ajută la întărirea sistemului imunitar.
Cu toate acestea, dacă aveți boli ale tractului gastrointestinal, ar trebui să consultați un medic cu privire la utilizarea ayran-ului.