3 semne că nu te iubești pe tine însuți și nu ai dragoste de sine
Ce este dragostea de sine și cum se manifestă
Te ajută să te simți fericit și să interacționezi adecvat cu alți oameni și cu lumea în general.
Dragostea de sine este formată din mai multe componente :
• te accepți cu toate neajunsurile tale;
• refuzul criticii și condamnării;
• preocupare sinceră pentru bunăstarea dumneavoastră fizică și psihică;
• gestionarea atentă a sentimentelor și dispoziției tale;
• protejarea limitelor personale;
• conștientizarea și înțelegerea a ceea ce aveți nevoie cu adevărat și a ceea ce este impus din exterior.
Semne că ești o persoană care NU se iubește pe sine
1) Nu știi cum să primești complimente
În societatea noastră, se obișnuiește să refuzi ca răspuns la complimente: „Ce spui, acesta nu este meritul meu, am fost doar norocos.” Uneori, aceasta este o manifestare de falsă modestie. Dar uneori oamenii care nu se iubesc și nu se prețuiesc cu adevărat consideră că laudele sunt nemeritate.
Motivul constă în stima de sine scăzută și lipsa de încredere în forțele proprii. Și, din păcate, incapacitatea de a accepta complimente este cea mai mică dintre consecințe.
Este dificil pentru o persoană cu stima de sine scăzută să realizeze ceea ce își dorește, să aleagă parteneri demni și să simtă satisfacția vieții. Un psiholog sau exerciții independente pot ajuta la rezolvarea acestui lucru .
2) Spui lucruri urâte despre tine.
Modul în care vorbești despre tine îți determină motivația, viziunea asupra lumii și a altor oameni. Dacă te numești în mod constant un ratat sau un prost, repetând că nu vei reuși, atunci va fi mai dificil să reușești ceva.
Un astfel de dialog intern strică starea de spirit și consumă multă energie.
Îți vei face un cadou imens dacă înveți să-ți sărbătorești realizările și să-ți îmbrățișezi eșecurile. Înregistrarea regulată în jurnal și schimbarea atitudinilor negative vă vor ajuta să faceți acest lucru .
3) Îți sacrifici somnul
Dacă dormiți în mod regulat mai puțin de 7 ore pe zi și dedicați timpul câștigat astfel muncii, familiei sau hobby-urilor, atunci economiile, la drept vorbind, sunt dubioase.
Pentru câteva ore suplimentare de veghe, plătiți pentru deteriorarea memoriei, creșterea în greutate, hipertensiune arterială, diabet și alte lucruri neplăcute.
Nicio slujbă nu merită asta, iar cei dragi cu greu vă doresc o asemenea soartă.
Dacă un astfel de program de odihnă este asociat cu insomnie, asigurați-vă că consultați un medic. Acesta poate fi un simptom al unei alte boli mai grave .