50% dintre bărbați prezintă simptome de prostatita cel puțin o dată în viață
Disfuncția reproductivă la bărbați este una dintre problemele cheie cu care se confruntă urologii din întreaga lume în prezent.
Potrivit OMS, unul din 5-7 cupluri de vârstă reproductivă suferă de infertilitate, iar în jumătate din cazuri motivul pentru aceasta este o încălcare a calității spermei la bărbat.
Specialiștii medicali de frunte au acordat atenție acestei probleme în cadrul celui de-al XXIII-lea Congres al Societății Ruse de Urologie.
În acest caz, tulburările de fertilitate sunt adesea asociate cu inflamația glandei prostatei.
Prostatita este diagnosticată la bărbații de toate vârstele și apare cel mai adesea la bărbații de vârstă reproductivă - de la 8% până la 35% dintre pacienții cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani.
Simptomele prostatitei apar cel puțin o dată în viață la 50% dintre bărbați, din care 65% - prostatită non-bacteriană, iar 30% au sindrom de durere pelvină cronică.
Prostatita poate duce la probleme cu urinarea, disfuncții sexuale și este adesea însoțită de dureri severe.
Tratamentul prostatitei presupune în cele mai multe cazuri o abordare integrată - terapie antiinflamatoare nesteroidiene, antihistaminice, antioxidante și antibiotice.
Dar efectul tratamentului nu este întotdeauna atins, deoarece se formează microcolonii de bacterii patogene, formând biofilme care interferează cu acțiunea eficientă a antibioticelor și încetinesc diagnosticarea bolilor.
Terapia medicamentoasă complexă folosind medicamentul enzimatic bovhyaluronidază azoximer păreri pozitive.
Această metodă se caracterizează prin toxicitate scăzută pentru celulele și țesuturile umane, posibilitatea de a se combina cu antibiotice și prevenirea dezvoltării rezistenței.
Experții au împărtășit date dintr-un studiu care examinează efectul azoximerului bovhyaluronidază asupra posibilității de distrugere a biofilmelor pacienților cu prostatită cronică și tulburări de fertilitate asociate.
Într-un studiu randomizat, pacienții au fost împărțiți în două grupuri: cei care au primit numai terapie patogenetică și cei care au primit terapie patogenetică în combinație cu bovhialuronidază azoximer (Longidase®).
În analizele pacienților din grupul Longidaza®, pe baza rezultatelor de trei luni, a existat o scădere a numărului de leucocite, o creștere a spermatozoizilor cu mobilitate progresivă și a concentrației spermatozoizilor de 2,5 ori.