Copiii care fac Sport au o Sănătate mintală mai bună pe termen lung
Un nou studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Queensland a constatat că copiii care fac sport în mod regulat de la o vârstă fragedă au o sănătate mintală mai bună pe termen lung.
Datele au fost analizate de la peste 4200 de copii australieni pe o perioadă de opt ani dintr-un alt studiu longitudinal.
Oamenii de știință au studiat beneficiile sporturilor de echipă precum fotbalul, precum și ale sporturilor individuale precum karate-ul, tenisul sau gimnastica.
S-a constatat că sportul are un efect pozitiv asupra sănătății, indiferent de tip, dar copiii care au jucat în echipă au beneficiat foarte mult.
Acest lucru se poate datora aspectelor sociale de a fi înconjurat de colegi care îi susțin, de a putea forma prietenii și de a lucra pentru un obiectiv comun.
Rezultatele au arătat rezultate pozitive atât pentru băieți, cât și pentru fete.
Conducătorul studiului, Assad Khan, spune: „Am descoperit că băieții care au participat la sporturi de echipă au experimentat mai puține dificultăți psihosociale și au avut o calitate mai bună a vieții legate de sănătate, în timp ce beneficiile participării la sporturi de echipă au fost mai mici în rândul fetelor.” .
Unele motive posibile pentru participarea mai scăzută a fetelor la sporturile de echipă ar putea fi lipsa încrederii în sine și încrederea în abilitățile lor atletice sau un stereotip comun conform căruia sporturile de echipă sunt o activitate dominată de bărbați.
Se poate datora și lipsei de oportunități pentru fete de a participa la sporturi de echipă, sau lipsei de varietate a sporturilor oferite în școli și programe extracurriculare, subliniază omul de știință.
Dr. Khan speră că această cercetare va sta la baza strategiilor care să încurajeze copiii să participe la sporturi și va explora în continuare de ce fetele sunt mai puțin probabil să participe la sporturi de echipă.