De ce cade mult părul după naștere și cum să oprești căderea părului

Sarcina nu este întotdeauna frumoasă, pentru că este un test serios pentru organism. 

Vestea bună este că schimbările sunt adesea temporare și reversibile și putem ajuta organismul să facă față stresului suplimentar. 

Astăzi vom vorbi despre căderea părului după naștere și vom afla ce să faceți dacă întâmpinați o astfel de problemă.

Căderea părului după naștere este un proces complet natural. Motivul, așa cum probabil ghiciți, constă în schimbările hormonale care apar în corpul unei femei într-un moment atât de important pentru ea.

Fiecare fir de păr trece prin trei etape în timpul procesului său de creștere: 

Cum să opriți rapid căderea părului după naștere

1) anagen  - stadiu de creștere activă;

2) catagen  - o fază scurtă care completează formarea bulbului;

3( telogen  - „odihnă”, timpul în care părul este în repaus. 

Când o femeie așteaptă un copil, nivelul de estradiol, cel mai activ hormon din grupul estrogenului, crește în sânge. 

Datorită acestui fapt, faza anagenă este extinsă - părul crește activ, devine mai gros și apare o strălucire frumoasă. 

După nașterea unui copil, producția de estradiol scade, iar părul „se odihnește” - intră în stadiul de telogen. 

Faza durează aproximativ 3 luni, după care începe un adevărat coșmar - „căderea părului” severă: o tânără mamă pierde aproximativ 400 de fire de păr pe zi (în mod normal - de la 50 la 150).

Acest fenomen are un nume medical - „efluviu telogen”. Potrivit diverselor surse, între 70 și 90% dintre mamele copiilor se confruntă cu această problemă. Adesea își pierd până la 30% din păr, iar șuvițele lor strălucitoare devin uscate și lipsite de viață. 

Procesul durează de la șase luni până la un an, apoi echilibrul hormonal la femei este restabilit, iar starea părului se îmbunătățește fără tratament: nu este nevoie să depui efort pentru a-ți salva părul.

Cum să opriți căderea părului după naștere


După cum am spus deja, această afecțiune nu necesită tratament medicamentos, iar problema se rezolvă de la sine. 

Dar dacă strategia de „a aștepta” și „a-l suporta” nu este pentru tine, atunci iată câteva recomandări: sună simplu, dar sunt mult mai greu de implementat.

Modul de setare. Unul dintre principalii dușmani ai frumuseții feminine este lipsa somnului. 

Planifică-ți toate activitățile, gândește-te cui poți delega unele dintre responsabilitățile tale și asigură-te că dormi cât mai mult posibil fără să-ți rănești copilul. 

Și încă un lucru: mergeți mai mult. Mersul pe jos te va ajuta la fel de mult ca și copilul tău.

Continuați să luați vitamine. Poți să bei aceleași pe care ți le-a prescris medicul ginecolog (buclele tale vor fi foarte recunoscătoare pentru acidul folic) sau să alegi un complex special pentru creșterea părului și a unghiilor (nu uitați să consultați medicul dacă alăptați un copil).

Spune nu cocurilor strânse și cozilor de cal. Tensiunea puternică afectează circulația sângelui în scalp, dăunează foliculilor de păr, ceea ce înseamnă că părul va deveni mai slab și mai subțire și va cădea mai mult. 

Urmăriți-vă dieta. Trebuie să includă fructe, legume, lactate, carne slabă, pește gras, uleiuri (măsline, semințe de in) și nuci.

Faceți-vă părul mai scurt. Astfel vei reduce sarcina asupra foliculilor de par si va fi mai usor sa ingrijesti parul tau.

Masează-ți scalpul. Este suficient să-ți pieptănești părul în diferite direcții timp de 5 minute pe zi și să-ți masezi pielea cu vârful degetelor. Acest lucru va îmbunătăți circulația sângelui și nutriția foliculilor.

Cumpărați un șampon natural bun, balsam și mască de păr. Asigurați-vă că nu conțin siliconi, sulfați, parabeni și să conțină ingrediente naturale care stimulează creșterea părului.

MAI POTI CITI