Fumatul poate accelera procesul de îmbătrânire. Nou studiu medical
Se pare că iubitorii de țigări îmbătrânesc mai repede decât oamenii fără acest obicei prost.
Un studiu a arătat că fumatul scurtează capetele cromozomilor din celulele albe din sânge ale sistemului nostru imunitar.
Lungimea acestor piese de capăt, numite telomeri, este un indicator al cât de repede îmbătrânim și al capacității celulelor noastre de a repara și regenera.
Telomerii sunt ca învelișurile din plastic sau metal de la capetele șireurilor, care împiedică șireturile să se desfacă.
Acestea sunt întinderi de secvențe ADN repetate care protejează capetele cromozomilor.
De fiecare dată când o celulă se divide, telomerii devin puțin mai scurti și în cele din urmă devin atât de scurti încât celula nu se mai poate diviza cu succes și moare. Aceasta face parte din procesul de îmbătrânire.
Lungimea telomerilor din celulele albe din sânge (numite leucocite) a fost anterior legată de fumat, dar până în prezent au existat puține cercetări pentru a stabili dacă fumatul și numărul de țigări fumate determină de fapt scurtarea lungimii telomerilor.
Oamenii de știință de la Universitatea Chineză din Hong Kong au analizat datele de la Biobank din Marea Britanie, care conține informații genetice și medicale de la jumătate de milion de oameni din Marea Britanie.
Ei au analizat dacă o persoană a fost un fumător actual, fost sau niciodată, nivelul de fumat, câte țigări a fumat și informații despre lungimea telomerilor de celule albe din sânge luate din testele de sânge.
Ei au folosit o metodă numită randomizare mendeliană, care utilizează variații ale genelor (cunoscute ca polimorfisme cu un singur nucleotide sau SNP) moștenite de la părinții noștri pentru a deduce modul în care expunerea la un factor de mediu modificabil (cum ar fi fumatul) este asociată cauzal cu telomerii mai scurti.leucocite.
Randomizarea mendeliană examinează dacă un anumit factor este cauza unei afecțiuni, mai degrabă decât pur și simplu asociat cu aceasta.