Poluarea cu Microplastice ne afectează plămânii. Noul studiu subliniază riscurile

Într-un studiu recent publicat în revista Science of the Total Environment , oamenii de știință analizează sursele microplasticelor din aer, prezența și distribuția lor în atmosferă, proprietățile fizice și chimice și efectele toxice asupra tractului respirator uman.

De la descoperirea inițială a fragmentelor microscopice și a fibrelor de plastic în habitatele marine, cercetătorii au identificat și microplastice în sol, sedimente, corpuri de apă și biotă. 

Microplasticele pot fi găsite în unele dintre cele mai îndepărtate zone ale globului, inclusiv în poli, mările adânci și munții înalți.

Microplasticele prezintă riscuri grave pentru ecosisteme și sănătatea umană, așa cum demonstrează mai multe studii care raportează efecte toxice asupra animalelor acvatice, în principal peștilor și crustaceelor ​​mici. 

poluarea cu micropalstice ne îmbolnăvește de plamani

Cu toate acestea, există încă date insuficiente despre prezența microplasticelor în aer și impactul lor negativ asupra sănătății umane.

Microplasticele pot veni sub formă de margele, fragmente și fibre, fragmentele și fibrele fiind cele mai comune. 

Studiile anterioare au arătat că cea mai mică dimensiune a sa variază de la 5 la 100 de micrometri în diametru. 

Particulele de microplastic intră în încăperi și aer din diverse surse. De exemplu, textilele sintetice sunt considerate o sursă majoră de microplastice în interior.

Alte surse majore includ benzile de rulare a anvelopelor, mobilierul de uz casnic și gropile de gunoi. 

Studiile anterioare au arătat, de asemenea, că fumătorii inhalează mai multe tipuri de microplastice, deoarece filtrele de țigări sunt o sursă potențială de microfibre minuscule. Microplasticele sunt prezente și în cantități mai mari în zonele cu densități de populație mai mari.

În studiile anterioare, oamenii de știință au identificat mecanismele de toxicitate a peste 50 de aditivi din plastic. 

S-a descoperit că mulți dintre acești aditivi cresc riscul de cancer, inflamație și neurotoxicitate, dar efectele asupra sănătății ale majorității aditivilor din plastic rămân neclare.

Microplasticele interacționează cu celulele căilor respiratorii umane datorită proprietăților lor fizice unice, inclusiv dimensiunea, forma, încărcarea suprafeței și rugozitatea. De asemenea, afectează membranele celulare, care ulterior provoacă leziuni și stres oxidativ.

Rezultatele unui studiu recent evidențiază nevoia urgentă de biomonitorizare și evaluare toxicologică a microparticulelor mai mici, de formă neregulată și încărcate pozitiv la oameni.

Oamenii de știință au descoperit că copiii mici și persoanele în vârstă care stau adesea acasă sunt mai vulnerabile la expunerea la particulele de microplastic. 

Toate acestea având în vedere prezența pe scară largă a microplasticelor în interior, în special sub formă de microfibre. Astfel, sunt necesare studii viitoare pentru a clarifica posibilele efecte asupra sănătății.

De asemenea, sunt necesare mai multe studii umane care să evalueze prezența particulelor microplastice în sistemul respirator uman și soarta acestor particule în corpul uman. 

De exemplu, studiile care utilizează metode avansate de detecție ar putea ajuta la determinarea dacă microplasticele pot pătrunde în bariera țesutului pulmonar și pot ajunge în fluxul sanguin. 

Sunt necesare, de asemenea, noi cercetări pentru a înțelege mai bine modul în care expunerea la diferite tipuri de microplastice poate avea efecte toxice aditive sau sinergice asupra sănătății umane.

MAI POTI CITI