Utilizarea țigărilor electronice poate provoca Astm. Nou studiu pe adolescenți

Există un număr tot mai mare de cercetări cu privire la modul în care țigările electronice afectează sănătatea. Și cel mai adesea oamenii de știință vorbesc despre impactul lor negativ. 

De exemplu, un nou studiu publicat în Preventive Medicine  Journal a constatat că utilizarea țigărilor electronice poate crește semnificativ riscul de a dezvolta astm în rândul adolescenților.

Țigările electronice au fost introduse inițial ca un mijloc de a ajuta oamenii să renunțe la fumat. În același timp, apar în mod constant dovezi că utilizarea lor poate cauza probleme grave de sănătate. 

Efectele negative pe termen scurt ale folosirii țigărilor electronice includ tuse uscată, iritații ale gâtului și gurii, dureri de cap și greață, în timp ce efectele pe termen lung includ complicații cardiovasculare și respiratorii și tulburări de memorie.

studiu tigarile electronice nocive provoaca astm

Din punct de vedere mecanic, țigările electronice încălzesc lichide pe bază de nicotină pentru a crea aerosoli. Acest fluid conține multe substanțe chimice nocive, inclusiv cancerigeni. La contactul cu serpentina de încălzire, e-lichidul intră în contact cu nichel, seleniu, crom și aluminiu în combinație cu alte oligoelemente. Acești agenți cancerigeni și micronutrienți au potențialul de a provoca inflamații și stres oxidativ în căile respiratorii, ducând la leziuni pulmonare și complicații respiratorii, cum ar fi astmul.

Într-un nou studiu, cercetătorii din SUA au analizat diverși factori asociați cu utilizarea țigărilor electronice și au determinat relația dintre utilizarea țigărilor electronice și riscul de astm în rândul adolescenților.

Au fost analizate datele din 2015 până în 2019 colectate din Sistemul de Supraveghere a Comportamentului Risc al Tinerilor. Un total de 3.042 și 32.885 de elevi de liceu cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani din Statele Unite au fost incluși în analiză. 

Au fost efectuate o serie de analize statistice pentru a identifica factorii demografici și comportamentali asociați cu utilizarea țigărilor electronice și pentru a evalua relația dintre utilizarea țigărilor electronice și riscul de astm.

În mod interesant, la adolescenții din Texas s-a descoperit o asociere semnificativă între utilizarea regulată a țigărilor electronice și un risc crescut de a dezvolta astm. Această asociere a fost mai puternică în rândul adolescenților care nu au fumat niciodată nimic înainte. 

Cu toate acestea, în restul statelor, nu a existat o asociere semnificativă între utilizarea țigărilor electronice și riscul de a dezvolta astm. Dar, în același timp, adolescenții care nu au fumat niciodată nimic înainte au avut și un risc crescut de a dezvolta astm.  

În general, studiul a constatat că utilizarea țigărilor electronice poate crește semnificativ riscul de a dezvolta astm la adolescenții care nu s-au băgat anterior în nicio țigară. 

Rezultatele studiului evidențiază necesitatea unor strategii eficiente de sănătate publică pentru a controla utilizarea țigărilor electronice și a preveni efectele negative asupra sănătății adolescenților cauzate de fumatul de țigări electronice.

MAI POTI CITI