Vaccinarea antigripală: de ce este importantă. Contraindicațiile vaccinului antigripal

Toamna este aproape, ceea ce înseamnă că vaccinarea anuală împotriva gripei va începe în curând. De ce să faceți vaccinul antigripal pentru cei care se îmbolnăvesc rar? Sunt aceste mementouri obsesive despre asta o reclamă pentru producătorii de medicamente? Cum diferă vaccinurile gratuite de cele plătite?

Gripa este o infecție virală respiratorie acută sau binecunoscutul ARVI. Este necesar să vă protejați de gripă, deoarece boala este uneori foarte dificilă, iar în unele cazuri poate duce la moartea pacientului. 

Conform estimărilor recente, până la 650 de mii de oameni mor din cauza bolilor respiratorii în lume în fiecare an.

Chiar dacă gripa nu este severă, durează aproximativ o săptămână. În acest timp, pacientul suferă de obicei de dureri de cap, dureri musculare, dureri în gât și secreții nazale. 

Tusea poate persista câteva săptămâni. Astfel, gripa are un impact negativ asupra performanței academice și a performanței la locul de muncă, pacienții fiind nevoiți să se recupereze acasă. 

de ce trebuie sa ma vaccinez antigripal beneficii si contraindicatii

Ideea că vaccinarea este o modalitate prin care companiile farmaceutice pot extrage bani este complet falsă și a fost dezmințită de multe ori. 

Vaccinarea este o modalitate excelentă de a economisi bani care ar putea fi cheltuiți pentru tratarea bolii.

În cazul gripei, care nu necesită utilizarea de medicamente scumpe, economiile sunt în principal în menținerea productivității. Oamenii nu intră în concediu medical și nu lucrează mai mult. 

FOARTE RAR MĂ ÎMBOLNĂVESC, DE CE SĂ MĂ VACCINEZ?


Chiar dacă te îmbolnăvești rar și nu întâmpinați niciodată complicații de la o răceală, ar trebui să vă vaccinați pentru a preveni răspândirea virusurilor gripale. 

Gripa este foarte contagioasă și se răspândește prin picături din aer din tuse, strănut și vorbire și poate rămâne, de asemenea, pe mâini. Locurile ideale pentru răspândirea sa sunt mulțimile mari de oameni, de exemplu, o grădiniță sau o școală.

Amintiți-vă că nu toată lumea se poate vaccina, unii oameni nu pot face vaccinul din cauza contraindicațiilor, iar unii dintre ei sunt expuși riscului, adică au mai multe șanse să aibă o perioadă grea cu gripa. 

În același timp, o epidemie poate fi prevenită prin crearea „imunității de turmă”, atunci când majoritatea populației este vaccinată și pur și simplu nu există nimeni care să infecteze virusul.

VACCINUL ÎMI VA SLĂBI IMUNITATEA, DEOARECE ORGANISMUL ÎNSUȘI TREBUIE SĂ REZISTE?


Vaccinarea nu slăbește sistemul imunitar, ci îl antrenează, făcându-l mai puternic. Vaccinurile antigripale conțin cel mai adesea viruși uciși sau doar părți ale acestora (antigene) - un fel de „amprente” ale agentului patogen. 

Vaccinul în sine nu este capabil să provoace infecție, dar permite sistemului imunitar să-și amintească antigenele virusurilor gripale și, atunci când întâlnește un agent patogen sălbatic, să distrugă rapid inamicul.

CE COMPLICAȚII POATE PROVOCA VACCINUL ANTIGRIPAL?


Vaccinurile antigripale inactivate sunt de obicei ușor tolerate. Reacțiile adverse frecvente includ roșeață, umflare și durere la locul injectării. 

Vaccinurile vii care conțin tulpini slăbite de virusuri (se administrează intranazal) pot provoca simptome ușoare de răceală - o tuse scurtă, o ușoară creștere a temperaturii, stare de rău și dureri articulare. 

Astfel de medicamente sunt destinate persoanelor cu vârsta cuprinsă între 2 și 49 de ani și nu sunt utilizate pentru vaccinarea femeilor însărcinate.

Complicațiile severe în urma unui vaccin antigripal, cum ar fi reacțiile alergice, sunt extrem de rare. Pentru a reduce riscul unor astfel de complicații, rămâneți în sala de așteptare a clinicii timp de 30 de minute după ce ați primit vaccinul. 

Important

O contraindicație frecventă la vaccinarea antigripală este alergia la albușul de ou de găină (virusurile gripale vaccinale sunt cultivate pe embrioni de pui), dar, în practică, persoanele alergice sunt vaccinate cu succes. 

Vaccinurile antigripale sunt purificate pentru a elimina proteinele străine și  sunt considerate sigure  chiar și pentru persoanele care au avut o reacție anafilactică la proteina de pui. 

Singurul motiv pentru care nu ar trebui să vă vaccinați este dacă ați avut reacții negative la dozele anterioare de medicament. 

MAI POTI CITI