5 Carbohidrați Sănătoși pentru persoanele cu Diabet

Pentru persoanele care trăiesc cu diabet, gestionarea aportului de carbohidrați este un aspect important al menținerii unor niveluri stabile de zahăr din sânge. 

Cu toate acestea, nu toți carbohidrații sunt la fel. Unii carbohidrați pot furniza nutrienți esențiali și fibre, provocând în același timp o creștere mai lentă a zahărului din sânge. 

În cazul diabetului, amidonul și fibrele, care sunt prezente în carbohidrați, sunt considerate și ele esențiale. 

Iată top cinci carbohidrați pe care persoanele cu diabet îi pot mânca


1) Ovăz

Ovăzul este o opțiune de carbohidrați sănătoasă pentru inimă, care conține beta-glucani, un tip de fibre solubile. Această fibră ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină.

ce carbohidratii pot manca persoanele cu diabet 1 si 2

2) Cartofii dulci

Cartofii dulci sunt o opțiune de carbohidrați hrănitoare și delicioasă. Sunt bogați în fibre, vitamine și antioxidanți, ceea ce îi face o alegere mai bună decât cartofii obișnuiți pentru gestionarea zahărului din sânge.

Conform mai multor studii, cartofii dulci portocali fierți au o valoare a indicelui glicemic mai mică decât a celor copți sau prăjiți.

3) Cereale integrale

Cerealele integrale sunt bogate în fibre și minerale, cum ar fi orezul brun, quinoa și pastele din grâu integral.

Potrivit CDC fibrele încetinesc digestia și absorbția carbohidraților, evitând creșterea zahărului din sânge.

4) Fructele de pădure

Fructele de pădure precum afinele, căpșunile și zmeura sunt sărace în zahăr și bogate în fibre. Ele oferă dulceață naturală, fără a provoca creșteri semnificative ale zahărului din sânge.

5) Legume fără amidon

Legumele precum broccoli, conopida, spanacul și kale sunt sărace în carbohidrați și bogate în fibre. Se pot consuma in portii generoase fara a afecta semnificativ glicemia.

Persoanele cu diabet pot avea o dietă variată și hrănitoare, controlând în același timp nivelul zahărului din sânge, mâncând opțiuni sănătoase de carbohidrați, cum ar fi cereale integrale, leguminoase și legume fără amidon. 

MAI POTI CITI