Activitatea fizică în timpul Sarcinii îmbunătățește funcția pulmonară la Bebeluși

Exercițiile fizice regulate în primul trimestru de sarcină reduc riscul de diabet gestațional, dar activitatea fizică pentru viitoarea mamă are și alte beneficii importante. 


Dacă o femeie se mișcă mult, ea își ajută literalmente copilul să respire, spun oamenii de știință.

Studiul realizat de oamenii de știință de la Universitatea Societății a fost prezentat în cadrul congresului Societății Europene de Respirație (ERS).

Pentru a evalua asocierea dintre activitatea fizică în timpul sarcinii și funcția pulmonară a sugarului, cercetătorii au folosit date din studiul PreventADALL bazat pe populație privind prevalența dermatitei atopice în rândul copiilor din Norvegia și Suedia. 

Mișcarea în timpul Sarcinii și sănătatea Bebelușului

Noul studiu a inclus date de spirometrie (măsurând volumul de aer inspirat și expirat) de la 814 sugari în vârstă de trei luni. 

Oamenii de știință au analizat și datele privind activitatea fizică a mamelor la 18 săptămâni de sarcină.

În general, 5,8% dintre copiii din această cohortă au avut o funcție pulmonară redusă. 

Dintre aceștia, 8,6% dintre bebeluși s-au născut din mame care au menținut o activitate fizică scăzută în timpul sarcinii. 

Totodată, printre copiii mamelor active au existat 4,2% dintre astfel de copii. În plus, acest grup de copii a prezentat cele mai mari rate ale funcției respiratorii.

Studiile anterioare au arătat că persoanele cu funcție pulmonară scăzută în copilărie prezintă un risc crescut de astm și alte boli respiratorii obstructive. 

Legătura potențială dintre inactivitatea maternă și funcția pulmonară scăzută la sugar întărește importanța consilierii femeilor însărcinate cu privire la activitatea fizică, a declarat autorul principal al studiului, dr. Hrefna Katrin Gudmundsdottir.

MAI POTI CITI