Ce să Mănânci pentru a trăi până la 100 de ani - recomandări medicale

Oamenii de știință u lansat recomandări despre cum să mănânci corect peste 60 de ani pentru a trăi cât mai mult posibil. Vă invităm să faceți cunoștință cu cele importante. 

Există atât de mult hype în mass-media despre dietele miraculoase și suplimentele nutritive, încât este întotdeauna tentant să cauți glonțul magic care îți va crește șansele de a trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Trăirea unui stil de viață sănătos peste vârsta de 60 de ani include câteva considerații cheie legate de dietă, care sunt reflectate în ghidurile oficiale MyPlate for Older People .Aceste recomandări atrag atenția asupra nevoilor unice de nutriție și activitate fizică asociate cu înaintarea în vârstă.

Adulții în vârstă au nevoie, în general, de puține calorii pentru a menține o greutate corporală constantă din cauza modificărilor compoziției corporale de la mușchi la grăsime, dar au nevoie de aceiași nutrienți. Aceasta înseamnă să faceți alegeri inteligente în fiecare categorie de alimente.

ce si cum sa mananci pentru a trai 100 de ani

De asemenea, este important, mai ales pe vreme caldă, să se asigure un aport adecvat de lichide, mai degrabă decât să se bazeze doar pe senzația de sete, care se poate diminua odată cu vârsta.

O dietă nutritivă nu poate fi înlocuită cu administrarea de suplimente nutritive

Excesul de grăsime corporală este asociat cu un risc mai mare de a dezvolta boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă și unele tipuri de cancer. 

Opțiunile de stil de viață care pot minimiza riscul de boli cronice includ activitatea fizică regulată, evitarea expunerii la produsele din tutun, obținerea unui somn adecvat și gestionarea stresului zilnic

CEEA CE MĂNÂNCI ACUM AFECTEAZĂ MODUL ÎN CARE ÎMBĂTRÂNEȘTI ÎN VIITOR

Cercetările arată că ceea ce mănâncă o persoană între 20 și 30 de ani poate influența bolile și afecțiunile pe care le pot dezvolta pe măsură ce îmbătrânește, care la rândul lor determină câți ani de viață sănătoasă va trăi.

De asemenea, este important să fim conștienți de schimbările din corpul nostru pe măsură ce îmbătrânim și să răspundem la diferitele nevoi nutriționale pe măsură ce îmbătrânim.

Unii oameni pot simți că nu are rost să-și ajusteze dieta sau să slăbească pe măsură ce îmbătrânesc dacă nu mănâncă bine sau au fost supraponderali sau obezi pentru cea mai mare parte a vieții. 

Dar cercetările arată că efectuarea de ajustări la orice vârstă poate îmbunătăți atât starea generală de bine, cât și poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și boli de inimă.

VITAMINA D ȘI CALCIUL SUNT IMPORTANTE LA ORICE VÂRSTĂ

De exemplu, aportul suficient de calciu și vitamina D la adolescenți și la 20 de ani este esențial pentru prevenirea osteoporozei mai târziu în viață, deoarece aceasta este vârsta la care masa osoasă este la apogeu. Acest lucru este important și pentru vegani sau vegetarieni de orice vârstă.

Cercetările arată, de asemenea, că adolescenții care mănâncă multe fructe și legume sunt mai puțin susceptibili de a suferi de boli oculare legate de vârstă, cum ar fi degenerescența maculară și cataracta.

AJUSTAREA NUTRIȚIEI ȚINÂND CONT DE SCHIMBĂRILE DIN ORGANISM LEGATE DE VÂRSTĂ

Pe măsură ce îmbătrânim, masa musculară începe să scadă – nu doar în locurile pe care le putem vedea, cum ar fi brațele și picioarele noastre, ci și în mușchii inimii, tractului gastrointestinal și alte zone care controlează funcționarea zilnică a corpului nostru. 

Exercițiile regulate, inclusiv antrenamentul cu greutăți, devin și mai importante pentru a menține toți mușchii corpului în formă bună.

Astfel, tractul digestiv devine lent și necesită zilnic suficiente fibre pentru a permite alimentelor să treacă prin el. 

Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru absoarbe mai puțin bine vitaminele și mineralele, cum ar fi acidul folic, fierul și vitamina B12, care este importantă pentru sănătatea creierului.

De reținut, vitamina B12 se găsește în proteinele animale. Nivelurile de vitamina B12 trebuie monitorizate în mod regulat pe măsură ce îmbătrânești. Deficitul de vitamina B12 poate cauza deteriorarea tecii de mielină, care izolează nervii, și poate duce la leziuni permanente ale creierului dacă nu este detectată și tratată.

Capacitatea de a simți sete scade odată cu vârsta, ceea ce face ca persoanele în vârstă să se deshidrateze mai mult. Din acest motiv, consumul atent și regulat de apă, lapte degresat și alimente bogate în lichide, indiferent dacă este sau nu, devine mai important.

Pe măsură ce îmbătrânim, funcțiile rinichilor, ficatului și pancreasului încep și ele să scadă. Pancreasul produce insulină și glucagon, care controlează nivelul zahărului din sânge. 

Excesul de greutate poate duce la rezistența la insulină și, deoarece pancreasul produce deja mai puțină insulină din cauza îmbătrânirii, poate rezulta diabetul de tip 2.

DE CE ESTE NEVOIE PENTRU A TRĂI PÂNĂ LA 100 DE ANI

Oamenii de știință au învățat multe lecții pozitive studiind pe cei care au trăit până la 100 de ani sau mai mult și sunt încă sănătoși. 

Cercetătorii subliniază că există destul de mulți factori care influențează durata și calitatea vieții și fiecare dintre aceștia trebuie să fie luat în considerare. 

Acești oameni au mâncat mai ales alimente integrale, alimente pe bază de plante cu calorii moderate. 

Activitatea fizică a fost o constantă în viața lor și, pe măsură ce îmbătrâneau, au continuat să încorporeze mersul pe jos și alte forme de exerciții fizice în activitățile lor zilnice. 

Conexiunile sociale au fost, de asemenea, importante pentru ei de-a lungul vieții.

MAI POTI CITI