Șapte semne de Depresie Adevărată pe care le ingnorai
Cum să înțelegeți că aveți depresie, cum diferă aceasta de o dispoziție proastă și ce să faceți dacă bănuiți că aveți depresie.
Depresia are multe fețe și multe cauze. În general, depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări de sănătate mintală, care poate duce și la sinucidere.
În întreaga lume, aproximativ 280 de milioane de oameni suferă de diferite tipuri de depresie, ceea ce reprezintă aproximativ 5% din populația adultă.
Iata cele 7 semne ale depresiei adevărate pe care nu trebuie să le ignori
1) Scăderea stimei de sine
O persoană suferă de lipsă de încredere în sine, în propriile abilități și puncte forte. Se critică constant și nu își recunoaște punctele forte.
Pe lângă aceste simptome, o persoană deprimată poate avea unele semne individuale de depresie, în funcție de tipul de depresie. De exemplu, ea poate experimenta senzații corporale ciudate sau chiar dureri care nu au nicio legătură cu sănătatea sa fizică.
Aceasta este așa-numita somatizare, care apare datorită faptului că psihicul și corpul sunt conectate mult mai puternic decât credem.
2) Tulburări de somn
Aceasta poate fi fie insomnie, fie somn exagerat, adică hipersomnie. Unii oameni încetează să doarmă, se trezesc adesea și apoi suferă și nu pot adormi fără somnifere.
Alte persoane, dimpotrivă, dorm toată ziua și le este greu să se trezească și să se apuce de treabă.
3) Instabilitatea apetitului
Când oamenii sunt depresivi, atitudinea lor față de mâncare se schimbă. Este posibil să nu atingă deloc mâncarea pentru o lungă perioadă de timp.
Dacă îi așezi la masă, vor mânca doar câteva linguri și vor refuza mâncarea. Dacă o persoană este deprimată, retrasă și în același timp pierde în mod clar în greutate (până la 5 kg pe lună), aceasta poate indica o stare depresivă profundă.
Alți pacienți, dimpotrivă, experimentează foame hipertrofiată și mănâncă în mod constant. Cel mai mult, se folosesc dulciuri - conform pacienților înșiși, ajută la distragerea atenției de la gândurile dificile. Din acest motiv, se dezvoltă probleme cu digestia și metabolismul.
4) Lipsa de planuri pentru viitor
O persoană nu are planuri pentru viitor, nici măcar nu are gânduri despre viitor, îi este greu să-și formuleze obiectivele și așteptările.
Mulți oameni sunt extrem de enervați de managerii de resurse umane care pun întrebări atunci când aplică pentru un loc de muncă: unde te vezi peste 5-10 ani.
Dar întrebările ca acestea sunt cele care ne ajută pe noi, medicii, să punem diagnosticul corect. Dacă unei persoane îi este greu să spună cum își vede viața într-un an sau doi, acesta poate fi un semn că trebuie să sape mai adânc.
5) Anhedonia
O persoană își pierde interesul pentru viață și își pierde capacitatea de a se distra.
Nu îl interesează nimic și nu își dorește nimic, uită de hobby-urile anterioare, și nu îl interesează nimic nou.
Devine dezinteresat să trăiască. Anhedonia este adesea însoțită de apariția unor probleme de stima de sine.
6) Dispoziție depresivă care este independentă de circumstanțe
Aceasta înseamnă că nu apar evenimente negative în viața unei persoane, totul este în regulă cu statutul său social, nimeni nu a murit, nu are probleme globale, dar în același timp este predominant într-o dispoziție depresivă.
7) Gânduri obsesive despre moarte sau sinucidere.
Gândurile despre moarte sau sinucidere sunt un criteriu de diagnostic important și o indicație pentru intervenția psihoterapeutică de urgență. În plus, acesta este adesea un motiv de spitalizare.
De obicei, este foarte puțin timp între apariția gândurilor despre moarte și o tentativă de sinucidere. Prietenii, rudele și medicii ar trebui să-și amintească acest lucru și să încerce să nu lase persoana singură cu aceste gânduri.