Sindromul colonului iritabil: simptome și tratament la adulți, cauze și primele semne
WIKI: Sindromul intestinului iritabil este o afecțiune asociată cu dureri abdominale periodice, neregularități intestinale și balonare.
Tulburarea poate apărea spontan, cu o anumită frecvență, provocând un mare disconfort. Această afecțiune poate și ar trebui să fie controlată, tratată și aplicate măsuri preventive.
Mai jos sunt informații detaliate despre cauzele, simptomele și tratamentul sindromului intestinului iritabil
Cauze
Sindromul intestinului iritabil este frecvent la adulți. Prevalența sa la nivel mondial poate varia de la 1 la 28%. Frecvența de apariție este influențată de locul de reședință (este mai mare în țările europene, în SUA, afecțiunea este mai des diagnosticată la locuitorii orașelor decât în zonele rurale), sex (femeile consultă un medic cu această problemă în medie de două ori la fel de des ca bărbaţii).
Cu acest sindrom, durerile abdominale apar periodic. Ele sunt însoțite de flatulență, diaree sau, dimpotrivă, constipație. Acest lucru se întâmplă din cauza modificărilor motilității intestinale și sensibilității la stimulare, care la rândul lor pot fi asociate cu o combinație de factori psihosociali și fiziologici.
Tulburări psihosociale
Sindromul intestinului iritabil este asociat cu o serie de afecțiuni, inclusiv anxietate, depresie, tulburări de somn, oboseală cronică și altele. Conflictele și stresul pot intensifica simptomele și pot provoca exacerbări, dar uneori nu afectează deloc apariția bolii.
Modificări fiziologice
Fiziologia intestinală poate influența apariția simptomelor. Cu hiperalgezie, sensibilitatea intestinului la întinderea normală a pereților crește și apare durerea.
Disconfortul poate fi cauzat de tulburări autonome, antecedente de gastroenterită acută sau un răspuns contractil prea puternic al colonului la aportul alimentar. La femei, funcția intestinală poate fi parțial afectată de fluctuațiile nivelurilor hormonale și modificările din timpul ciclului menstrual.
Simptome
În cazul sindromului de colon iritabil, durerea abdominală apare cel puțin o dată pe săptămână, care este asociată cu următoarele simptome sau afecțiuni:
👉 flatulență, zgomot în stomac, creșterea formării de gaze, balonare;
👉 o senzație de încordare în timpul mișcărilor intestinale sau o senzație că intestinele nu sunt complet golite;
👉 scaune prea rare sau frecvente (mai puțin de trei ori pe săptămână sau mai mult de trei ori pe zi), modificări ale formei sale, prezența mucusului în scaun.
Principalul simptom este durerea abdominală. Severitatea și frecvența lor pot varia: unii pacienți au dureri abdominale aproape în fiecare zi, în timp ce alții le experimentează mai rar, o dată la câteva săptămâni sau chiar luni.
Stomacul poate doare după masă, ceea ce este însoțit de balonare, diaree și flatulență. Durerea poate apărea și după trezire, stres, excitare emoțională sau stres fizic. De obicei, dispare după o mișcare intestinală.
Abdomenul nu doare noaptea, cel mai adesea durerea apare pe partea stanga in regiunea iliaca (durerea poate fi difuza). În general, sindromul durerii este stabil, nu crește și nu se modifică în timp.
Unii pacienți pot prezenta simptome non-gastrointestinale:
➢ migrene, dureri de cap frecvente;
➢ slăbiciune, oboseală, oboseală;
➢ dificultăți de respirație (senzație de inhalare incompletă sau nod în gât);
➢ disconfort în piept, inimă (inclusiv noaptea);
➢ arsuri la stomac, greață și sațietate precoce;
➢ probleme cu urinarea (prea frecvente, aparitia unor impulsuri false, senzatia ca vezica urinara nu este complet golita);
➢ dureri de spate.
Aceste simptome apar mai des la pacienții cu probleme psihologice și emoționale grave.
Tratament
Sindromul colonului iritabil este influențat de un complex de factori, iar tratamentul ar trebui să compenseze acest lucru și să elimine principalele simptome.
Pentru o terapie de succes, cooperarea dintre medic și pacient, participarea pacientului la tratament și motivația lui de a depăși atât problemele psiho-emoționale, cât și cele fiziologice sunt importante.
Psihoterapia, terapia dietetică și medicamentele pot fi folosite pentru tratament.
Medicul alege metodele de tratament, ținând cont de ce factori influențează cel mai mult manifestările sindromului.
Ele iau în considerare, de asemenea, caracteristicile de sănătate ale pacientului, durata bolii și modul exact în care se manifestă sindromul.
Medicamente
Medicamentele sunt alese în funcție de setul de simptome ale sindromul colonului iritabil:
➢ pentru diaree, medicamentele care sunt învăluitoare, astringente și reduc motilitatea intestinală sunt prescrise pentru a normaliza peristaltismul;
➢ pentru constipație, utilizați laxative din plante, soluții saline osmotice și alte medicamente care îmbunătățesc peristaltismul;
➢ pentru flatulență, prokinetice și antispastice sunt utilizate pentru normalizarea peristaltismului;
➢ Antispasticele sunt prescrise pentru a calma durerea.
Pentru tulburări emoționale severe (anxietate sau excitabilitate, neurastenie, depresie), pot fi prescrise suplimentar antidepresive sau sedative.