Somn sănătos: cum să-l restabiliți cu exerciții de respirație si sa scăpați de insomnie

Somn sănătos, relaxare, exerciții de respirație pentru un somn sănătos


De fiecare dată când ne trezim, apare sentimentul: „Am dormit suficient?” Pentru cei al căror răspuns este adesea „nu”,  

Iata deci. cateva exercitii cu rezultate dovedite pentru îmbunătățirea calității somnului. 


În timpul somnului sănătos în poziție orizontală, sarcina asupra corpului este redusă: tensiunea arterială este normalizată și articulațiile sunt eliberate. Tensiunea dispare și vine relaxarea.

Sistemul nervos autonom continuă să funcționeze. Acest sistem este responsabil pentru multe procese: diviziunea celulară, bătăile inimii, organele interne, sistemele limfatice și circulatorii și tot ceea ce o persoană nu influențează direct.

exercitii de respiratie pentru insomnie care functioneaza

Dar calitatea somnului nostru depinde în primul rând de sistemul său bine coordonat. Și ca „ordonator al pădurii”, ea pune totul în ordine în trup.

Dacă această muncă este efectuată corect și în timp util, atunci dimineața, după trezire, primim același răspuns: „Am dormit suficient!”

Dacă sistemul a încetat să se refacă singur, asta înseamnă că am intrat într-o „nouă normalitate”, în care organismul își cheltuie excesiv resursele pentru a trăi realitatea actuală. Și acest lucru afectează calitatea somnului nostru. 

Ce ne perturbă somnul?


Consumul excesiv de cofeină

În timpul zilei, de multe ori preferăm să ne „încărcăm” cu o băutură revigorantă, uneori nici măcar fără să ne dăm seama că această vigoare este împrumutată de la noi înșine. Dacă bei mai mult de două căni de cafea pe zi, este foarte probabil că vei avea mai greu să dormi bine. 

Hiperîncărcare a activității creierului

În lumea modernă, adesea nu lăsăm telefonul și rezolvăm problemele curente și de lucru în modul multitasking. Aceasta în sine este o calitate minunată, dar necesită o compensație obligatorie. 

Dacă lucrezi cu capul, faci exerciții fizice, sau mai bine zis, yoga, pentru că echilibrează corpul, respirația și mintea. Dar de multe ori uităm că avem nevoie de compensare și echilibru al întregului sistem. Și acest stil de viață ne duce la stres intern. 

Dacă rezolvi sarcinile de zi cu zi pe o distanță lungă cu viteză mare, iar după somn nu te simți revigorat. Motivul este lipsa de echilibru în corp, respirație și minte.

Și foarte des există o combinație a componentelor de mai sus. Acest „combo” ne poate priva de un somn sănătos și, ca urmare, de o bunăstare normală.

Cum putem restabili somnul


În sistemul nervos autonom mai există două:

1) Simpatetic - este responsabil pentru activitatea noastră de veghe. La nivelul respirației, faza inspiratorie.

2) Parasimpatic - acest sistem este responsabil de relaxare și digestie. La nivelul respirației, faza de expirație.

Putem ajunge cu ușurință la aceste două sisteme cu practică și aducem interacțiunea și impactul lor asupra organismului în echilibru.

Pentru a afla ce sistem este mai manifestat acum, puteți efectua un mic test:

Închideți nara dreaptă și respirați câteva respirații prin stânga. Și apoi faceți aceleași manipulări pe cealaltă parte.

Simți diferența? Care nară respiră mai bine?

Dacă nara dreaptă respiră liber, atunci sistemul simpatic este activ, atunci suntem porniți, corpul este alert, mintea este activă.

Dacă există respirație liberă în nara stângă, atunci sistemul parasimpatic funcționează mai mult și atunci suntem relaxați, poate obosiți, vrem să dormim sau să digerăm mâncarea.

În mod normal, schimbările apar aproximativ la fiecare două până la trei ore în timpul zilei.

Restabilirea echilibrului acestor două sisteme este ușa noastră către un somn sănătos.

Și putem influența acest lucru prin practica de respirație! 

Respirație rezonantă


Tehnica se numește respirație rezonantă sau coerentă , uneori numită respirație yoghină. Este simplu de implementat și foarte eficient.

Se poate face stând, se poate face culcat. Inspirați timp de cinci secunde și apoi expirați timp de cinci secunde fără pauză între ele. Exersează timp de 10 minute. Pentru a fi mai ușor, puteți folosi un metronom .

Metronomul este setat la un ciclu de 6/6 (adică 5 respirații pe minut) și 10 minute. Vă puteți întinde apoi și vă puteți sincroniza respirația cu sunetul pe care îl auziți.

Această tehnică are un efect cumulativ care echilibrează sistemul nervos simpatic și parasimpatic.

De asemenea, prin efectuarea regulată a acestei tehnici înainte de culcare, adormirea ta va fi mai ușoară și calitatea somnului tău se va îmbunătăți semnificativ. 

Variație a tehnicii Chandra Bhedana (respirație unidirecțională).


Dacă aveți probleme cu adormirea, vă puteți activa sistemul parasimpatic pentru a promova o mai bună relaxare.

Înainte de a merge la culcare, respiră timp de 5 minute într-un ritm calm prin nara stângă, în timp ce închizi dreapta. 

Este mai bine să folosiți un cronometru pe telefon, astfel încât să puteți renunța la responsabilitatea de a număra timpul și să exersați în liniște. Apoi întinde-te pe partea dreaptă și adormi calm.

Dacă utilizarea tehnicilor descrise nu vă conduce la un somn de calitate și la starea „Am dormit suficient”, poate că corpul dumneavoastră are nevoie de un efect mai complex decât echilibrarea fină cu practicile de respirație, consultați un medic, nu așteptați până când situația merge foarte departe. 

MAI POTI CITI