Spray-urile Nazale cu Pseudoefedrină periculoase și ar trebui interzise în farmacii

Spray-urle Decongestionante Nazale care conțin  în compoziție Pseudoefedrină la un pas de interzicere în Europa


Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor și a Produselor de Sănătate din Franța a emis un avertisment prin care sfătuiește oamenii să nu utilizeze medicamente decongestionante nazale orale care au în compoziție Pseudoefedrină.

Aceste medicamente conțin pseudoefedrină care poate crește riscul de accident vascular cerebral sau infarct miocardic. 

În timp ce unele sunt disponibile fără prescripție medicală sub formă de tablete orale, altele necesită o rețetă pentru utilizare ca spray nazal. 

Pseudoefedrina funcționează prin îngustarea vaselor de sânge din zona nazală pentru a atenua congestia, dar poate afecta și vasele de sânge din alte părți ale corpului, ceea ce poate duce la creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.

Spray-urile Nazale cu Pseudoefedrină vor fi interzise

Agenția franceză pentru medicamente a indicat că există o revizuire în curs de desfășurare la nivel european a acestor medicamente care conțin pseudoefedrină și sfătuiește persoanele să ia în considerare abordări alternative pentru ameliorarea congestiei nazale.

 Aceste recomandări includ utilizarea spray-ului cu apă sărată pentru a umidifica nasul, dormitul cu capul ridicat, menținerea hidratată și asigurarea unei ventilații adecvate în spațiile de locuit.

Care sunt alternativele (inlocuitorii) mai bune pentru spray-ul nazal cu pseudoefedrină


• Încercați să utilizați clătiri nazale cu soluție salină care implică spălarea căilor nazale cu o soluție salină. Acest lucru ajută la curățarea mucusului și la reducerea congestiei. Puteți folosi o soluție salină prefabricată sau puteți să vă faceți propria cu apă distilată și sare.

• O altă metodă de tratare a congestiei nazale este inhalarea de abur. Aburul dintr-un vas cu apă fierbinte poate ajuta la ameliorarea congestiei pentru moment. Subțiază mucusul și ajută la hidratarea căilor nazale. Pentru a intensifica impactul, poti adauga cateva picături de uleiuri esentiale, precum menta sau eucalipt.

• Adăugând mai multă umiditate în zona de locuit sau de dormit, un umidificator ajută la reducerea congestiei și împiedică uscarea căilor nazale.

• Reducerea congestiei se poate realiza prin consumul de multă apă pentru a fi bine hidratat și pentru a menține mucusul subțire și ușor de eliberat.

• Consumul de alimente calde și picante poate ameliora temporar congestia prin promovarea drenajului mucusului și reducerea inflamației.

• Pe partea exterioară a nasului sunt plasate benzi adezive numite benzi nazale. Ele facilitează respirația mai ușoară prin lărgirea fizică a căilor respiratorii nazale.

• Aplicarea unui frecții cu vapori pe bază de mentol pe piept, gât sau sub nări poate oferi ameliorarea congestiei, mai ales noaptea.

• Dormitul cu capul ridicat, fie folosind perne suplimentare, fie folosind un pat reglabil, poate ajuta la reducerea congestiei nazale pe timp de noapte.

MAI POTI CITI