Ce se întâmplă cu Corpul tău când vezi un film de Groază

Groaza recreațională poate oferi un mediu sigur și controlat pentru ca oamenii să experimenteze și să-și exprime anxietatea și frica crescute

Dacă vă place groaza recreațională, o sperietură bună ar putea ajuta la reducerea anxietății. 

Poate sună contraintuitiv, deoarece groaza este menită să inducă frică, dar oamenii care se simt nervoși sau anxioși ar putea avea și mai multe șanse să se bucure de filmele de groază.

Aceste filme horror oferă un spațiu controlat și previzibil pentru a trăi frica și anxietatea, în special pentru persoanele care se simt presate să-și ascundă sentimentele. 

filmele de groaza trateaza anxietatea

Spre deosebire de anxietatea care provine din lumea reală, anxietatea indusă de ficțiunea de groază are rădăcini într-o sursă clară, este mai ușor de gestionat și are un interval de timp clar.

Dar ce schimbări apar în corpul tău când vezi un film de groază

Schimbările fiziologice care apar după un film de groază pot să semene cu sentimentul de „euforie a alergătorului” de la exercițiile aerobice.

Când vizionați un film de groază, unele părți ale creierului vostru percep amenințarea ca fiind reală și activează răspunsul de luptă sau fugă al corpului. 

Inima ta începe să bată cu putere, crescând ritmul cardiac și tensiunea arterială, iar respirația ta devine mai rapidă pentru a trimite oxigen în corpul tău pentru a se pregăti pentru acțiune. Mușchii tăi s-ar putea încorda în așteptarea fie că trebuie să fugă, fie să înfrunte amenințarea.

Acest răspuns la stresul acut poate oferi un fior, ajutându-ne să ne simțim mai vii și mai implicați în mediul nostru!

Frica poate declanșa eliberarea de adrenalină și cortizol , hormonii de stres ai organismului. Creierul tău eliberează, de asemenea, endorfine și dopamină din cauza stimulării. 

Endorfinele sunt hormoni care atenuează durerea și stresul, în timp ce dopamina este un neurotransmițător „bun” care joacă un rol în reglarea dispoziției.

După un film de groază, acești hormoni te pot face să te simți ușurat și chiar recompensat pentru „supraviețuirea” experienței, făcându-l un factor de stres pozitiv.

Cu toate acestea, dacă aveți o teamă intensă de filmele de groază, puteți experimenta stres rezidual sau anxietate. 

S-ar putea să vă fie greu să opriți răspunsul la frică, ceea ce duce la probleme de somn sau la senzații persistente de anxietate.

În concluzie, dincolo de divertisment și adrenalină, filmele de groază ar putea servi și ca o modalitate controlată de a înfrunta temerile și anxietățile.

MAI POTI CITI