TOP cele mai bune Suplimente cu Fibre pentru Slăbire cu efect demonstrat

Adăugarea în dieta zilnică a celor mai bune suplimente cu fibre pentru pierderea în greutate te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus.

Încercați aceste suplimente cu fibre alimentare pentru a stimula procesul de slăbire.

Aportul corect de fibre poate stimula metabolismul, poate controla pofta și te poate ajuta să te simți plin.

Dacă vrei să slăbești mai ușor și sănătos, este important să ai o alimentație echilibrată și bogată în fibre alimentare. 

Fibrele alimentare sunt carbohidrați de origine vegetală care nu pot fi digerați de enzimele din tubul digestiv, dar care au numeroase beneficii pentru sănătate. 


Ele pot ajuta la reglarea tranzitului intestinal, la prevenirea constipației, la reducerea nivelului de colesterol și de zahăr din sânge, la stimularea sațietății și la diminuarea absorbției grăsimilor și a zaharului din alimente.

Care sunt sursele de fibre alimentare

Fibrele alimentare se împart în două categorii: solubile și insolubile. Fibrele solubile se dizolvă în apă și formează un gel care încetinește digestia și favorizează eliminarea colesterolului. Fibrele insolubile nu se dizolvă în apă și au rolul de a crește volumul și greutatea scaunului, facilitând astfel evacuarea.

Sursele de fibre solubile sunt: fructele (mere, pere, portocale, banane, prune, caise), legumele (morcovi, fasole verde, broccoli, varză), cerealele integrale (ovăz, orz, secară), semințele de in, nucile și migdalele.

Sursele de fibre insolubile sunt: legumele (salată verde, spanac, dovlecei, vinete), cerealele integrale (grâu, porumb, orez brun), pâinea integrală sau neagră, tărâțele de grâu sau de ovăz, fructele uscate (curmale, smochine, stafide).

Cât de multe fibre alimentare trebuie să consumăm pe zi?

Necesarul zilnic de fibre alimentare variază în funcție de vârstă și sex. În general, se recomandă ca adulții să consume între 25 și 38 de grame de fibre pe zi, iar copiii între 19 și 31 de grame pe zi. 

Pentru a atinge acest obiectiv, este bine să includem în fiecare masă cel puțin o sursă de fibre alimentare și să consumăm cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi.

Cum ne ajută suplimentele cu fibre alimentare la pierderea în greutate?

Uneori, aportul de fibre alimentare din dietă poate fi insuficient sau dificil de asigurat. În aceste cazuri, putem apela la suplimente cu fibre alimentare care ne pot oferi un plus de beneficii pentru pierderea în greutate. 

Suplimentele cu fibre alimentare pot avea următoarele efecte:

- pot induce rapid senzația de sațietate, reducând astfel cantitatea de alimente consumate și numărul de calorii ingerate;

- pot încetini digestia și absorbția glucozei și a lipidelor din intestin, scăzând astfel nivelul de insulină și favorizând arderea grăsimilor;

- pot stimula flora intestinală benefică care are rol în reglarea metabolismului energetic și a apetitului;

- pot elimina toxinele și reziduurile din colon care pot împiedica pierderea în greutate.

Ce tipuri de suplimente cu fibre alimentare există

Există mai multe tipuri de suplimente cu fibre alimentare pe piață. Unele dintre cele mai cunoscute sunt:

- Psyllium: este o plantă care conține o cantitate mare de fibre solubile care formează un gel în contact cu apa. Acest gel umple stomacul și intestinul subțire, provocând senzația de sațietate. De asemenea, psyllium reduce absorbția glucozei și a colesterolului din intestin.

- Glucomannan: este o fibră solubilă extrasă din rădăcina unei plante numite konjac. Glucomannan are capacitatea de a absorbi de 50 de ori greutatea sa în apă, formând un gel vâscos care ocupă spațiul din stomac. Astfel, glucomannan reduce apetitul și aportul caloric. De asemenea, glucomannan îmbunătățește tranzitul intestinal și scade nivelul de zahăr și de colesterol din sânge.

- Inulină: este o fibră solubilă care se găsește în anumite plante, cum ar fi cicoarea, anghinarea sau topinamburul. Inulina nu este digerată de enzimele umane, ci este fermentată de bacteriile benefice din colon. Acest proces produce acizi grași cu lanț scurt care au rol în reglarea metabolismului energetic și a apetitului. De asemenea, inulina îmbunătățește tranzitul intestinal și scade nivelul de zahăr și de colesterol din sânge.

Cum se administrează suplimentele cu fibre alimentare

Suplimentele cu fibre alimentare se administrează sub formă de capsule, tablete, pudră sau batoane. 

Doza recomandată depinde de tipul și concentrația de fibre din supliment. În general, se recomandă să se consume între 3 și 10 grame de fibre pe zi, împărțite în mai multe doze, cu cel puțin 30 de minute înainte de mesele principale. 

Este foarte important să se bea multă apă atunci când se iau suplimente cu fibre alimentare, pentru a evita riscul de deshidratare sau de blocaj intestinal.

Ce precauții trebuie să avem atunci când luăm suplimente cu fibre alimentare

Suplimentele cu fibre alimentare sunt în general sigure și bine tolerate, dar pot avea și unele efecte secundare sau interacțiuni cu alte medicamente. 

De aceea, este bine să avem în vedere următoarele precauții:

- să începem cu o doză mică și să o creștem treptat, pentru a permite organismului să se adapteze la fibre;

- să evităm să luăm suplimente cu fibre alimentare dacă avem afecțiuni intestinale inflamatorii, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă;

- să nu luăm suplimente cu fibre alimentare dacă avem alergie sau intoleranță la oricare dintre ingredientele lor;

- să consultăm medicul înainte de a lua suplimente cu fibre alimentare dacă suntem însărcinate, alăptăm sau avem alte probleme medicale;

- să nu luăm suplimente cu fibre alimentare în același timp cu alte medicamente, ci la un interval de cel puțin 2 ore, pentru a nu reduce absorbția lor.

Cum se utilizează suplimente cu fibre pentru pierderea în greutate

Suplimentele cu fibre acționează ca un jucător de pierdere în greutate. 

Ele oferă forța suplimentară de care are nevoie corpul tău pentru a pierde acele kilograme încăpățânate. 

Fie că este vorba de controlul poftelor sau de a ajuta digestia, aceste suplimente sunt un must-have în arsenalul tău de slăbire.

În concluzie suplimentele cu fibre alimentare pot fi aliați utili în procesul de pierdere în greutate, dar nu sunt suficiente singure. 

Pentru a obține rezultate optime, este esențial să avem o alimentație echilibrată și variată, bogată în fibre naturale din fructe, legume și cereale integrale, precum și un stil de viață activ și sănătos.

MAI POTI CITI