Vitamina D poate ajuta la reducerea Neuropatiei Periferice cauzate de chimioterapie

Un nou studiu a găsit dovezi că suplimentele de vitamina D pot reduce neuropatia indusă de chimioterapie la persoanele cu niveluri scăzute ale vitaminei.

Neuropatia periferică este adesea descrisă ca senzație de amorțeală, furnicături sau arsură la nivelul mâinilor și picioarelor, care poate interfera dramatic cu capacitatea unei persoane de a efectua activități normale ale vieții de zi cu zi, inclusiv îmbăierea, îmbrăcatul și gătitul.

Descoperirile , publicate în numărul din noiembrie 2023 a JNCCN — Journal of the National Comprehensive Cancer Network , sugerează că această soluție ieftină și ușor de accesat ar putea îmbunătăți calitatea vieții pe termen lung pentru persoanele cu cancer.

suplimentele cu vitamina d tratează neuropatia

Neuropatia periferică de la chimio este mai probabil să apară la persoanele care au deficit de vitamina D

Amorțeala persistentă, furnicăturile sau arsurile pot fi în mare parte netratabile și uneori permanente, ceea ce face esențial ca persoanele care primesc chimioterapie și echipele lor de îngrijire să monitorizeze și să abordeze dezvoltarea neuropatiei periferice legate de tratament - înainte ca simptomele să devină intolerabile, potrivit autorilor. 

Afecțiunea le poate reduce ireversibil calitatea vieții fizice, sociale, emoționale și financiare.

Pentru a vedea modul în care nivelurile de vitamina D ar putea afecta probabilitatea apariției neuropatiei periferice la persoanele supuse chimioterapiei, cercetătorii au folosit date despre aproximativ 1.200 de pacienți cu cancer de sân în stadiu incipient din studiul SWOG S0221, care a comparat regimurile de chimioterapie în cancerul de sân în stadiu incipient cu risc ridicat.

Pacienții pot lua cu ușurință suplimente de vitamina D fără prescripție medicală pentru a crește nivelurile fără un risc mare de consecințe negative, spune Hertz.

Dar toți cei care urmează acest tip de tratament pentru cancer ar trebui să înceapă să ia vitamina D?

Dacă testele indică că aveți deficit de vitamina D, ar trebui să primiți suplimente din mai multe motive.

ATENȚIE! Nivelurile foarte ridicate de vitamina D pot afecta rinichii. De asemenea, crește nivelul de calciu din sânge. Nivelurile ridicate de calciu din sânge (hipercalcemie) pot provoca confuzie, insuficiență renală și bătăi neregulate ale inimii (aritmie).

MAI POTI CITI